Den som oroar sig för undergången i form av klimatförändringar, kärnvapenkrig eller sjukdomspandemier kan nu trösta sig med att världen efter katastrofen i alla fall kanske kommer att ha fungerande datorer.

Missa inte: Därför vet sajterna allt om dig - så skyddar du din integritet 

Detta är i vilket fall vad det nya operativsystemet Collapse Os hoppas kunna bidra med, något som först uppmärksammades av Vice.

Operativsystemet är baserat på öppen källkod och anpassat för en tid när människan inte längre har tillgång till avancerade materialflöden som kan frambringa avancerade datorkomponenter. Det stora problemet kommer då främst vara bristen på mikrokontroller, som kan beskrivas som små datorer inbyggda i kretskort som styr datorns system. Därför behövs ett operativsystem som kan fungera på datorer byggda från ihopsamlade datordelar.

Collapse OS fungerar därför med Z80 8-bits mikroprocessorer som kan hittas i allt från datorer till musikinstrument och kassaapparater, vilket gör att de bör vara någorlunda lätta att få tag i. Operativsystemet kan sedan används ihop med improviserade styrkontroller och skärmar för att redigera text-filer och utföra programmering.

För att det hela ska vara relevant skriver dock operativsystemets skapare, Virgil Dupras, på Collapse OS hemsida, att det måste vara "rätt nivå" på undergången. Det behöver vara värre än krig, hunger och sjukdomsutbrott, men samtidigt inte så illa att vi behöver fly undan kannibaler till vardags. 

Collapse Os finns nu uppe på Github för den som vill hjälpa till och bidra till att livet efter den eventuella undergången blir lite mer datorvänligt.