Det nyaste och hetaste på nätverksfronten må vara Wifi 6, men än så länge är det en kostsam investering som du har liten glädje av. Det finns inte heller några riktigt prisvärda mesh-system som använder tekniken, eller knappt några alls. De flesta hemanvändare gör bäst i att vänta, och tillverkarna släpper alltjämt Wifi 5-produkter.

En sådan är mesh-systemet Deco P9 som TP-link visades upp på IFA-mässan på sensommaren och som nu börjar säljas i Sverige. På sätt och vis är det en uppföljare till Deco P7 som kom förra hösten. Den och Deco P9 kombinerar vanlig wifi-uppkoppling mellan mesh-enheterna med Homeplug-teknik, så att de också skickar data mellan varandra via hemmets elledningar.

Läs även: Test av bästa routrarna just nu

Extra väg för data

Det gör att du får snabbare så kallad backhaul, kanalen som mesh-enheterna använder för att prata med varandra. Det kan också bli mer utrymme i trådlösa bandbredden för att ansluta extra prylar, eftersom stora delar av kommunikationen kan skötas via Homeplug istället. Vilket kan vara bra, då det här inte direkt är ett system med extremt hög bandbredd på sitt wifi, utan passar bäst för ett hem med få samtidiga användare, samt lite passivt uppkopplade saker som smarta hemmet-prylar.

Deco P9 baksida
På baksidan sitter två ethernetportar lätt tillgänliga.

I alla fall i teorin, hur bra Homeplug-teknik fungerar i ditt hem beror på kvalitet och typ av elinstallation, olika typer av störningar, och framför allt hur det är fördelat på faser. Har du tur med det kan du få bra hastigheter på upp till 300 meter fast elkabel. Deco P9 bygger på standarden Homeplug AV1000 vilket ger maximal hastighet på upp till en gigabit under ideala förhållanden. Kan du dra fasta nätverkskablar stödjer den också backhaul över ethernet. Men då tappar du ju lite poängen med mesh-wifi.

Smarta inställningar i din router

Vore det inte för Homeplug-funktionen så är Deco P9 faktiskt mest lik vårens budgetpaket från TP-link, Deco M4. Den har samma design – ett cylinderaktigt vitt torn som tar upp lite bordsyta, men är mer iögonfallande än tidigare Deco-produkter, med nästan två decimeter på höjden.

Smarta funktioner, men färre

Den har också så vitt vi kan se precis samma funktionsutbud. Det innebär att förutom vanlig wifi-åtkomst så får du enkel gästnätverksfunktion, bra föräldrakontroll som ger dig kategoribaserat innehållsfilter och både surftidskvot och schemaläggning i smidigt gränssnitt, och en väldigt simpel QoS-funktion som låter dig välja ut enheter som får extra bandbredd. Hur mycket extra framgår dock inte.

Du får också fjärradministration med systemet knutet till ett konto hos TP-link, och du får som administratör tillgång till en enkel aktivitetsrapport av vad som skett på nätverket, populära domäner som besökts, och så vidare. Slutligen stödjer Deco P9 precis som flera av TP-links routrar på senare tid kommandon och informationsutbyte via IFTTT och att röststyras med Amazon Alexa.

Deco P9
Deco P9 är inte extremt iögonfallande, men mindre diskret än föregångaren Deco P7.

Det Deco P9 saknar som Deco P7 har är inbyggt antivirus. Här får du förlita dig på traditionellt skydd i dina datorer, telefoner och plattor, och du får inte den extra tryggheten det innebär för andra prylar som smart-tv:n, nätverkskameror och liknande.

Om du inte redan har en annan router med sådan funktion inbyggd. Då kan du använda Deco P9 som rena wifi-åtkomstpunkter till din befintliga router istället. Det är bara att först installera det hela som en router men ansluten till din vanliga router som om denna vore ett fast bredbandsuttag, och sedan växla till åtkomstpunktsläge inne i kontroll-appen.

Goda mellanklassprestanda och stabil wifi

Wifi-delen ser även ut att vara samma som i Deco M4, med 867 Mbit/s på 5 GHz och 300 Mbit/s på 2,4 GHz. Vi börjar med att bara installera en Deco P9-enhet och se vad den går för som fristående wifi. Resultatet är mer eller mindre exakt samma som för Deco M4. Vi kommer som bäst upp i 559 Mbit/s till en bra wifi-mottagare i en modern bärbar pc i samma rum, och det är stabilt och snabbt i ett par intilliggande rum om inte väggarna är för tjocka.

Tack vare Homeplug blir det sedan alltså mer utrymme för wifi när vi hakar på de andra två mesh-noderna, så att ett par, tre datorer kan få flera hundra megabit var att strömma och ladda ner med. Vill du dra nytta av det kan du dock inte placera ut enheterna lika fritt som med andra system. Homeplug fungerar nämligen klart sämre, eller ibland inte alls, om du ansluter med skarvsladd och förgreningsdosa, så du måste placera dem precis intill vägguttag.

Deco app installation
Vid installation får du enkla, tydliga instruktioner för hur du bäst placerar enheterna...

Installation och administration sker helt och hållet via en snygg och lättanvänd mobilapp. Till en början gav den oss problem och vi kunde inte hitta första enheten. Den använder sig inte av bluetooth för detta som en del system, utan ansluter sig automatiskt till en tillfällig wifi-ssid, och den ville inte fungera för oss förrän vi stängde av telefonens mobildatauppkoppling.

Därefter gick allt som smort, med enkel steg-för-steg-installation och en hjälpsam placeringsguide för enheterna. Den guiden räknar dock inte med att prylarna har Homeplug, så i verkligheten kan vi placera noderna mycket längre ifrån varandra.

Snålt med information

Väl inne i appen är det sparsmakat med information. Nästan allt sköts helt med automatik, som val av wifi-kanaler och wifi-frekvens, säkerhetsprotokoll (wpa2 som standard, men äldre klienter som inte stödjer det ansluter med wpa) och parkoppling av Homeplugsystemet.

Vanliga nätverksproblem – och hur du löser dem

Vi ser överhuvudtaget ingenting av det här, vare sig om enheterna är parkopplade och använder elnätet eller hur snabb den kopplingen är. Det får vi gissa oss till. Vi kan skönja att den är aktiv och fungerar, eftersom vi kan ställa en av enheterna längre bort från andra noder än vad vi brukar kunna göra, och fortfarande få god uppkoppling till internet.

Appen saknar också information om vilken av mesh-noderna som enskilda klienter är anslutna till. Eller om den informationen finns lyckas vi inte lura ut var. Vi kan göra enstaka traditionella router-inställnigar, som att slå av och på ip v6-stöd, reservera fasta ip-adresser för enskilda prylar och skapa portvidarebefodran i brandväggen. Men mer avancerad kontroll på varken nätverk, wifi eller Homeplug får du inte.

Deco app
Lite mer information och inställningsmöjligheter hade inte skadat. Vid eventuella problem är verktygen för att lösa dem få.

Det är i och för sig lite grann poängen med denna typ av routersystem, att det ska vara extremt enkelt att använda den. Men även det tycker vi kan gå till överdrift. Lite fler verktyg för fintrimning och egna val hade varit välkommet. Framför allt lite mer information om status hastigheter och hälsa i systemet, så att vi kan åtgärda eventuella problem och optimera placering för bästa täckning och prestanda.

Omdöme

Detta är ett steg framåt och ett tillbaka jämfört med förra årets Deco P7. Wifi-mottagning och antennplacering är bättre i det lite större nya chassit, framför allt är stabiliteten på halvlångt avstånd aningen förbättrad. Den har dock en värdefull funktion mindre då TP-link skippar virusskyddet, och den har inte lika diskret design. Just nu kostar Deco P9 lite mer än Deco P7, men den har inte nått ut till de största svenska butikerna. När det sker bör priset falla till strax under 3 000 kronor. Det är mindre än Deco P7, men utan virusskyddet är det ändå inte ett lika lockande paket.

Läs även: Guide – kom igång med din router

Specifikationer

Produktnamn: TP-link Deco P9 3-pack
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: TP-link
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200) mu-mimo
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 2 st gigabit lan/wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2.
Övrigt: Homeplug AV1000 backhaul, Alexa- och IFTTT-stöd
Prestanda, första enhet*: 559 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 11 meter med wifi. Upp till ca 300 m homeplug backhaul.
Storlek: 9,1 x 9,1 x 19 cm.
Rek. pris: 2 790 kronor.
Aktuellt pris: 2 790 kronor på Kjell.com

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där vi stabilt får mist 100 Mbit/s nerladdning.

plus

Goda prestanda.
Extra möjligheter och kapacitet tack vare Homeplug.
Enkel installation.
Fortfarande många funktioner.

minus

Snålt med information i appen.
Begränsade inställningsmöjligheter.
Inte lika prisvärt som Deco M4 eller Deco P7.

Betyg 4 av 5

TP-Link Deco P9 Hybrid Whole-Home WiFi with Powerline Technology (3-pack) Pris vid test: 2790 kr.

Bästa pris just nu: 2777 kr