Phorpiex är ett botnät som har varit aktivt nästan tio år. I dag har det infekterat runt 450 000 datorer, och det har tidigare använts huvudsakligen för att sprida andra skadeprogram och utvinna kryptovaluta, men har nu ett nytt och alarmerande användningsområde.

Check Points säkerhetsforskare har nämligen upptäckt att Phorpiex-infekterade datorer har börjat göra massutskick av sexutpressningsmejl. De drabbade datorerna laddar ner listor över mejladresser och lösenord från tidigare hack av till exempel Yahoo och börjar skicka utpressningsbrev till dessa adresser.

Läs mer: Porrmejl med utpressningshot landar i svenska inkorgar

Mejlen börjar oftast med att ange användarens lösenord, som om det inte har ändrats lär kunna skrämma slag på en och annan mottagare. Utpressarna skriver sedan att de har hackat mottagaren och filmat när denne onanerade framför datorn. Sedan vill de ha knappt 8 000 kronor i bitcoin för att inte sprida den påstådda inspelningen. Tilltaget har fått namnet "sextortion".

Varje infekterad dator kan skicka uppåt 30 000 sådana mejl varje timme, skriver Check Point. Det innebär att om bara en tiondel av de 450 000 datorerna i botnätet är aktiva kan de tillsammans skicka 32 miljarder utpressningsmejl om dagen.