Testad tjänst: Norton Secure VPN
Pris vid helårsabonnemang:
1 enhet: Cirka 25 kronor per månad (299 kr första året)
5 enheter: Cirka 33 kronor per månad (399 kr första året)

Det har gått nästan två år sedan vi senast testade Norton Secure vpn (förra gången var i december 2020). Trots det har det inte hänt särskilt mycket med tjänsten – på gott och ont.

Betyg 3 av 5

Omdöme

Norton Secure vpn har visserligen bra hastigheter och är lätt att använda. Men abonnemangsformerna är begränsade, priset något för högt och åtkomsten till streamingtjänster för ojämn för ett riktigt bra betyg.

Positivt

  • 60 dagars pengarna tillbaka-garanti
  • Snabbt
  • Åtkomst till SVT Play, BBC Iplayer, amerikanska Netflix, samt svenska och amerikanska HBO Max

Negativt

  • Bara årsabonnemang
  • Flera samtidiga användare kostar extra
  • Ej åtkomst till svenska Disney plus eller TV4 Play

Positivt är att priset är oförändrat. Ett helårsabonnemang kostar fortfarande 499 kronor, alltså 42 kronor i månaden. I alla fall vid förnyelse. Du som tecknar ett abonnemang för första gången kan få ned priset till 299 kronor, alltså 25 kronor per månad.

Tyvärr envisas de med att bara ha just detta abonnemang. Kortare eller längre (till ett lägre pris) finns alltså inte. Priset ovan gäller också bara en enda samtidig användare. Där de flesta andra vanligtvis inkluderar upp till fem samtidiga användare tar Norton extra betalt för detta. Tecknar du ett nytt abonnemang kostar det 399 kronor för fem användare, förnyar du kostar det 699 kronor. Och vill du ha tio samtidiga användare kostar det 499 kronor (nytecknande) eller 899 kronor (förnyelse).

Någon gratisversion eller testa på-variant finns fortfarande inte. Däremot erbjuder man (också som tidigare) en generös 60 dagars pengarna tillbaka-garanti, en garanti som de infriar utan problem.

Anmärkningsvärt är också att Norton Secure vpn fortfarande inte har en kill switch för mac-versionen, något som nästan alla andra vpn-tjänster har.

Ojämn åtkomst till streamingtjänster

Åtkomsten till olika länder har gått ned från 31 länder till 29 länder. Också hastigheterna har sjunkit något sedan vi senast testade att Norton Secure vpn.

Mot svensk server når vi 110 Mbit/s (122 Mbit/s förra gången), mot brittiska får vi 92 Mbit/s (114 Mbit/s senast) och mot amerikanska 98 Mbit/s (108 Mbit/s förra gången).

Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Norton Secure vpn når 44 procent för svenska servrar, 37 för brittiska och 39 procent för amerikanska.

Trots nedgången är det fortfarande bra resultat som hastighetsmässigt placerar Norton Secure vpn i toppskiktet i jämförelse med andra vpn-tänster.

Tyvärr visar sig åtkomsten till de vanligaste streamingtjänsterna vara lika ojämn som tidigare. Vi kommer åt SVT Play, amerikanska Netflix, brittiska BBC Iplayer och såväl svenska som amerikanska HBO Max. Däremot inte svenska Disney plus eller TV4 Play.

Sammantaget kan det därför inte bli annat än samma betyg som senast, en stabil trea.

Specifikationer

Tjänst: Norton Secure vpn
Testad: September 2022
Verksamhetsland: USA
Kontakt: se.norton.com/products/norton-secure-vpn
Antal servrar: Okänt antal i 29 länder
Sajt på svenska: Ja
Program på svenska: Ja
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Ja (ej till mac)
Antal samtidiga enheter: En (fem eller tio kostar extra)
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 110 Mbit/s (44%)
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 92 Mbit/s (37%)
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 98 Mbit/s (39%)
Åtkomst till SVT play: Ja*
Åtkomst till TV4 Play: Nej*
Åtkomst till svenska Disney+: Nej*
Åtkomst till svenska HBO Max: Ja*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja*
Åtkomst till amerikanska HBO Max: Ja*
Pris vid helårsabonnemang:
1 enhet: Cirka 25 kronor per månad (299 kr första året)
5 enheter: Cirka 33 kronor per månad (399 kr första året)
Övriga prisalternativ: Saknas

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 3 av 5