Förbättringarna är små och det är snarare så att Norton Secure VPN tar ett litet steg tillbaka. Exempelvis får vi denna gång något sämre värden för hastighetstesterna.

Norton Secure vpn

Precis som tidigare har Norton Secure VPN bara ett enda abonnemangsalternativ, vilket är helårsabonnemang. Har man inte haft Norton Secure VPN tidigare kostar det 299 kronor per år, vilket ger en låg månadskostnad på 25 kronor. Detta låga pris är en av Norton Secure VPN:s få fördelar.

Har man redan Norton Secure VPN och ska förnya så kostar det dock hela 499 kronor, vilket ger en månadskostnad på 42 kronor. Denna märkliga prissättning är Norton ensamma om i vårt test.

Det ska också sägas att dessa priser bara är för en enda enhet. Vill man kunna köra flera samtidiga enheter (vilket konkurrenterna oftast tillåter) kostar det 699 kronor för fem enheter (399 kronor första gången) eller 899 kronor för tio enheter (499 kronor första gången).

Någon gratis-variant eller prova på-variant finns inte heller, däremot en ”pengarna tillbaka-garanti” som är generöst tilltagen med 60 dagar.

Få länder och inga serverval

Att använda Norton Secure VPN är mycket enkelt, men det beror också på att tjänsten är mycket begränsad. Antalet länder har visserligen ökat något, men det finns ändå bra 31 länder att välja bland. Det går dessutom inte att välja server i respektive land. Något som också saknas är en kill switch och andra inställningsmöjligheter.

Att komma åt SVT Play fungerar utmärkt, samma sak med amerikanska Netflix. Däremot går det inte att komma åt brittiska BBC Iplayer.

Hastighetsmässigt får Norton Secure vpn godkänt, även om hastigheterna har sjunkit något sedan vi senast testade. Mot svensk server kommer vi upp i 98 Mbit/s, mot brittiska servrar 96 Mbit/s och mot de amerikanska kommer vi upp i 77 Mbit/s.

Omdöme

Norton Secure VPN är hyfsat billigt och hyfsat snabbt, men i övrigt finns det få fördelar. För den som bara vill kunna koppla upp sig mot svensk server för att se SVT Play på semestern eller vill kunna komma åt amerikanska Netflix kan det vara ett alternativ, annars finns det gott om vpn-tjänster som är bättre.

Specifikationer

Tjänst: Norton Secure VPN
Testad: Oktober 2019
Kontakt: se.norton.com/products/norton-secure-vpn
Antal servrar: Okänt antal servrar i 31 länder.
Sajt på svenska: Ja.
Program på svenska: Ja.
Program till pc: Ja.
Program till mac: Ja.
Kill switch: Nej.
Antal samtidiga enheter: 1.
Snitthastighet svensk server: 98 Mbit/s, svarstid 4 ms.
Snitthastighet brittisk server: 96 Mbit/s, svarstid 63 ms.
Snitthastighet amerikansk server: 77 Mbit/s, svarstid 134 ms.
Åtkomst till SVT play: Ja.
Åtkomst till BBC Iplayer: Nej.
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja.
Pris vid månadsbetalning: Saknas.
Pris vid helårsabonnemang: 42 kronor per månad.
Övriga prisalternativ: Saknas.

plus

Relativt billigt.
Lång pengarna tillbaka-garanti.
Åtkomst till SVT Play och amerikanska Netflix.

minus

Flera samtidiga enheter kostar mer.
Bara årsabonnemang.
Kostar mer vid förnyelse.
Ganska få länder.
Går ej att välja server.
Saknar kill switch.
Ingen prova på eller gratisvariant.
Ingen åtkomst till BBC Iplayer.

Betyg 3 av 5