Windows kommer ihåg varje wifi-lösenord som du någonsin har använt om du valt att spara dem. Det är därför du alltid kan återansluta utan att ange lösenordet på nytt.

Men du kanske ska byta dator eller vill ansluta till ett nätverk från en annan dator och behöver lösenordet på nytt. Då kan du kika i den dator där lösenordet finns sparat.

Det går att göra med hjälp av Kommandotolken i Windows, men det är lite bökigt. Dessutom måste du söka upp varje lösenord för sig och kan inte få en lista på allihop. Vi rekommenderar i stället Nirsofts gratisprogram Wirelesskeyview. Det är ett lättviktsverktyg som du inte ens behöver installera.

1. Hämta programmet på www.nirsoft.net. Nedladdningslänken finns långt ned på sidan.

2. Öppna zip-filen och dubbelklicka på Wirelesskeyview.

Wifi

3. En lista visas med sparade nätverksnamn och deras lösenord, både hexadecimalt och i ascii. Det är förstås det senare du vill ha, det vill säga klartext.

4. Du kan enkelt spara alla uppgifter i en textfil genom att välja Save All Items i File-menyn.

4. Vill du kopiera alla lösenorden till en annan dator, använd i stället Export All Items. Kör sedan programmet på den andra datorn och utnyttja Import Keys From Export File.

Observera att vissa antivirusprogram varnar för Wirelesskeyview och kanske till och med blockerar det. Det är inte för att det finns någonting farligt i programmet. Tillverkaren Nirsoft är känd för sina program och de innehåller inte ens reklamprogram (adware).

Orsaken är i stället just att det handlar om att visa lösenord, en del säkerhetsföretag anser att detta är en säkerhetsrisk. Om så är fallet måste du avblockera Wirelesskeyview i ditt säkerhetsprogram.