Vid det här laget har nog de flesta Windows-datorer uppdaterats till version 1903, 2019 års majuppdatering. Där finns en hel del nyheter, men också märkliga och impopulära underligheter.

En av dessa är den suddiga bakgrund som förekommer bland annat på inloggningsskärmen, i startmenyn och i aktivitetsfältet, men också i vissa program, som Kalkylatorn. Detta kallas av någon anledning för ”akryl” och är en del i vad Microsoft benämner Fluent Design, flytande formgivning.

På de flesta ställen går det väl att stå ut med, men ingen kan väl tycka att den suddiga inloggningsskärmen är annat än störande? Det känns som om något är fel. Det är dock mycket enkelt att stänga av ”finessen” på samtliga ställen.

Vill du bara ta bort funktionen på inloggningssidan krävs användning av Registereditorn i Windows 10 Home (i Professional kan du också använda Redigeraren för grupprinciper). Vår vanliga varning om att ta det försiktigt vid ändringar i registret gäller alltså.

Windows 10

1. Inställningar

För att stänga av effekten i hela Windows, klicka på Startknappen och välj Inställningar. Gå till Anpassning och sedan till Färger. Ställ reglaget Genomskinlighetseffekter i läge Av.


Windows 10

2. Registret

För att stänga av effekten enbart på låsskärmen, starta Registereditorn genom att klicka på Startknappen, skriva regedit och trycka Enter. Klicka dig fram till nyckeln (mappen) HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\System.


Windows 10

3. Nytt värde

Högerklicka på System i vänstra panelen och välj Nytt, samt därefter 32-bitarsvärde (DWORD). Ge det nya värdet namnet DisableAcrylicBackgroundOnLogon.


Windows 10

4. Aktivera

Dubbelklicka på ditt nyskapade värde och skriv 1 i fältet Data. Stäng med OK och stäng Registereditorn. Suddigheten på inloggningsskärmen är nu borta utan att du ens behöver starta om.