Har du släktingar som knappt vet vad Utforskaren är? Får du ofta svara på frågor som: ”Har jag fått virus?” och: ”Hjälp, datorn säger att hårddisken är full hur rensar jag den?” Många av oss får då och då eller ofta agera datorsupport åt mindre kunniga släktingar.
Trimma datorn – så får du fart på Windows
Det kan vara svårt nog att veta vad dessa släktingar menar och vad de kan ha ställt till med på datorn – ska du dessutom göra det och lotsa dem genom lösningen i ett telefonsamtal är frustrationen oftast ett faktum. Så här kan det gå:
Du: ”Högerklicka i aktivitetsfältet och välj Aktivitetshanteraren.”
Släkting: ”…”
Du: ”Hur går det?”
Släkting: ”Vad är aktivitetsfältet?”
Du: 🤦♀️
Som en förståndig person vet du att detta självklart inte är släktingarnas fel. Att vara datorkunnig är ingen självklarhet, och brist på datorkunskap är inget att skämmas för. Alla har varit nybörjare någon gång och din släkting som inte vet vad aktivitetsfältet är är säkert mycket kunnigare än du inom något annat ämne.
Vill du vara till hjälp, men vill slippa långrandiga samtal som inte leder någon vart och gör både dig och släktingen förtvivlad rekommenderar vi att du tar tekniken till hjälp. Microsofts egen supportavdelning använder ibland fjärrstyrning för att hjälpa användare att fixa problem, och det kan du också göra.
Fjärrstyrning till undsättning
Genom att ställa in datorn så att den kan fjärrstyras kan du vid behov logga in på och handgripligen vägleda eller visa dina släktingar hur de ska göra för att lösa ett problem. Det är ännu mer praktiskt om du inte vet exakt vad problemet är, antingen på grund av en vag beskrivning eller att felet faktiskt är svårhittat.
Guide: Få ut mer av Windows med Kommandotolken
Fjärrstyrning kan så klart också vara bra att ha till hands för dina egna datorer, inte minst om du har flera i hemmet och vill komma åt alla från din huvuddator.
Det finns ett antal olika lösningar för att fjärrstyra datorer, och här går vi igenom några av de vanligaste. Vi utgår från Windows, men flera av lösningarna finns även på Mac och Linux. Vi kommer också gå igenom säkerhet och annat som är viktigt att tänka på.

Tålamod och pedagogik
Det här är inte ett tekniskt tips utan något vi av erfarenhet vet kan vara lätt att glömma. Försök ha tålamod med den du ska hjälpa. Förklara vad det är du gör och varför. Visa och låt personen själv upprepa proceduren. På så vis kan släktingarna börja lära sig att själva ta hand om fler problem, och din supportbörda minskar.
När släktingen senare ringer och ber om hjälp med något du redan har gått igenom kan du påminna hen om det, och kanske ringer det en liten klocka: ”Jo men just det, tvångsavsluta ett program kan jag göra via Aktivitetshanteraren.”