Våld, porr, bedrägerier och rasism har blivit vardagsmat på internet. De flesta av oss har lärt oss att hantera det, men det är ingen självklarhet för alla barn. Ett sätt att skydda dem kan vara att använda Googles gratistjänst Family Link.

Som namnet skvallrar om länkar Family Link ihop familjemedlemmarna – och ger de vuxna makten över sina barns mobiler. De kan bestämma vilka appar barnet ska få använda, vilka videoklipp hen ska få se och vilka sökningar som ska vara tillåtna.

Det går även att ställa in skärmtiden, alltså när barnen får använda mobilen och hur länge. Ja, det går till och med att se var barnet befinner sig – och spåra var hen har varit.

Om det är bra eller dåligt att övervaka barn är något experterna strider om. De flesta är dock eniga om att det i alla fall inte ska ske i hemlighet och i Google Family Link kan barnet hela tiden kontrollera vad mamma och pappa får se. Föräldrarna uppmanas också att installera tjänsten tillsammans med sina barn.

Delad kalender

Family Link kan inte bara användas för övervakning utan även för att exempelvis skapa en familjekalender och gemensamma utrymmen för foton och andra filer. Det går dessutom att ha gemensamma konton hos tjänster som Youtube Premium och Google Play Music.

För att använda Family Link måste barnets mobil har minst Android 7. Föräldrarna kan dock använda äldre modeller – eller gå via datorns webbläsare (families.google.com). Den som kör Iphone har liknande funktioner i Apple-verktyget Föräldrakontroll.

Båda tjänsterna är gjorda för barn, men går förstås även att använda för andra släktingar och vänner som av olika skäl har svårt att ta vara på sig.

Family Link

Det här kan du kontrollera

När du har installerat Family Link (se nästa sida) styr du funktionerna genom att öppna appen och välja Visa till höger om barnets namn. Här kan du välja…
Inställningar, för att exempelvis blockera Youtube-klipp, filtrera Google-sökningar och stoppa appar.
Plats, som gör att du kan se var ditt barn är och har varit.
Appaktivitet, för att kontrollera vilka appar barnet använder mest.
Skärmtid, som styr när och hur länge barnet får använda mobilen.
Appinstallationer, som visar vilka appar barnet har installerat.
Barnets Android, som bland annat låter dig hitta en försvunnen mobil.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning