Microsoft Word är inte det mest idealiska verktyget för att skapa till exempel klubbtidningar och nyhetsbrev, men om du inte har något annat och till exempel behöver göra en layout med spalter går det alldeles utmärkt.

Funktionen finns i alla versioner av Word, men det kan se lite annorlunda ut om du använder en äldre variant.

Stor guide: Så jobar du smartare i Microsoft Word

För att ändra ett dokument så att det använder spalter behövs det först text. Enklast är faktiskt att först skriva hela texten, infoga bilder och så vidare med hela sidbredden och sedan byta till spaltformat.
Textflödet i spalterna kan ibland bli lite märkligt. Word är som sagt inget layoutprogram, men det finns lösningar på det också, se punkt 4.

Spalter i Word

1. Skriv

Se till att det finns text i ditt dokument. Markera all text som ska vara i spalter. Det är lämpligt att lämna till exempel rubrik och ingress över hela sidbredden.


Spalter i Word

2. Spalter

Byt till menyfliken Layout och klicka på Spalter. Välj två eller tre spalter. Det går att göra fler, men det ser inte bra ut. Texten flödas om i de nya spalterna.


Microsoft Word Spalter

3. Justering

Spalter blir snyggare med raka marginaler. Medan texten fortfarande är markerad, byt till menyfliken Start och klicka på ikonen för Justering.


Spalter

4. Brytningar

Flödet i spalterna kan ibland bli lite underligt, särskilt om du använder bilder. Det löser du med kolumnbrytningar. Placera markören, välj Brytningar på fliken Layout och sedan Stapel.

Automatisera Word – så fungerar skript och makron