Pc:n har i alltid varit en tacksam måltavla för hackare, inte minst gällande olika sorters firmware. Det vill säga mjukvara som programmerats in i hårdvara, som exempelvis ROM eller flashminne. Microsoft berättar nu i ett blogginlägg att de utvecklat en ny hårdvaru- och systemarkitektur kallad ”Secured-core PC”, vars syfte är att minska just denna typen av attacker.

En av anledningarna till att firmware är extra utsatt är att koden ofta skrivs av hårdvarutillverkare, och inte av utvecklare av operativsystem, och därför saknar grundläggande skydd.

"Mycket elände kan inträffa om din firmware angrips", säger David Weston, säkerhetschef för Microsofts operativsystem i en intervju med Wired.

Läs också: 3 tips: Så felsöker du och hittar skadliga program i Windows

Microsoft understryker att grundidén med Secured-core pc är att lämna firewire utanför ekvationen gällande vad som är bra eller dåligt för operativsystemet.

"Secured-core-datorer kombinerar identitet, virtualisering, operativsystem, hårdvara och firmware-skydd för att lägga till ett ytterligare säkerhetslager under själva operativsystemet", skirver Microsoft i blogginlägget.

Vad detta i praktiken innebär för slutanvändaren är svårt att säga i dagsläget, men förhoppningsvis kan vi snart berätta mer om Microsofts arbete med att säkra firmware i våra datorer.