Det finns många gratistjänster för att förbättra dina digitalbilder direkt i webbläsaren. En av de mest avancerade heter Photopea. Den innehåller samma verktyg som proffsens favoritprogram Photoshop – utan att kosta pengar.

Att komma igång med Photopea är enkelt. Du surfar bara in på sajten, väljer Arkiv, Öppna och letar upp den bild du vill redigera. När du är klar är det bara att spara bilden på hårddisken som en psd-fil (Photoshop-formatet). Du kan också spara bilden som exempelvis jpg, pdf eller något annat populärt filformat.

Så redigerar du bilderna som ett proffs

Det gränssnitt som möter dig är ganska likt Photoshops. Du hittar alla funktioner via verktygslådor och rullgardinsmenyer – och du har några fönster för att göra detaljerade inställningar. Bland de avancerade funktionerna märker du bland annat lagerhantering, som gör det lättare att sammanfoga olika bilder.

Photopea innehåller rätt mycket annonser i sitt webbgränssnitt. Vill du slippa det kan du välja Premium-versionen, som kostar runt en hundralapp för 90 dagars användning.

Pixlr
Pixlr X är lättare att använda än Photopea.

Känns Photopea för avancerad kan du exempelvis välja Pixlr. Den fokuserar på enkla funktioner som att beskära dina bilder, ta bort röda ögon, ändra ljus, justera färger och använda roliga filter.

Tjänsten har nyligen kommit i en ny version som heter Pixlr X och som fungerar utan den föråldrade tekniska lösningen Flash.