Testad produkt: Huawei Wifi Q2 Pro
Pris: 2 790 kronor hos Proshop (3-pack)

I skuggan av Huaweis Androidbekymmer som lägger krokben för nya telefonlanseringar just nu fortsätter företaget att spotta ur sig intressanta produkter i andra kategorier. Vi testade nyligen deras senaste smartklocka, och nu har turen kommit till en lovande ny mesh-router.

Vi testade Huaweis Sverige-debut som hemroutertillverkare i vintras. Den hette Wifi Q2 och det nya routerpaketet heter Wifi Q2 Pro. Det ger en indikation om vad som skett. Det är samma typ av paket, men med lite förbättringar, både i prestanda och funktionalitet.

Wifi-kapaciteten är samma som förr, två frekvensband och AC1200-klass, så det är inte ett system för riktigt tung användning och många samtidiga användare. Precis som föregångaren har den också powerline-uppkoppling för så kallad backhaul. Det innebär alltså att delar av eller i bästa fall all data som skickas mellan mesh-noderna kan gå via elledningarna som routern ändå är inkopplad till. Därmed blir det mer wifi-utrymme över för att ansluta datorer, plattor och telefoner.

Huawei Wifi Q2 Pro trepack
Till det yttre är det exakt samma tre enheter som i förra versionen.

Mesh-router i tre-pack som standard
Det finns att par varianter på Wifi Q2 Pro, bland annat med satelliter i form av väggmonterade pluggar. Det paket som vi hittar för försäljning i Sverige är ett paket med tre likadana enheter, enkla torn som smalnar av en aning upptill, och en diodrand i botten som indikerar uppkopplingsstatus. De har exakt samma form och storlek som föregångaren, och samma anslutningar på baksidan, en wan-port för anslutning till bredbandsuttaget eller modem, och två lan-portar, alla med gigabithastighet.

Det är en skillnad; routrarna har nu fått jordat vägguttag med lite kraftfullare kontakt in i väggen. Ac-adapter sitter nu inbyggd i enheten. Det är tydligen en bättre lösning för powerline-uppkoppling. Samma teknik kallas ibland för Homeplug, vilket vi senast återfann i TP-links liknande mesh-system Deco P9.

Vi är osäkra på om det är olika kommunikationsstandarder, men resultatet är detsamma – snabb data via ellednnigarna. Det kan gå i upp till gigabithastighet om du har tur. Det beror på dina elledningar, eventuella störningar och framför allt faserna i din elinstallation. Ligger två av mesh-enheterna på olika faser försämras prestanda rejält.

Det är lite osäkert om det är identisk hårdvara i de tre enheterna. En är markerad att den är huvudrouter, och de andra två ska vara satteliter. Det verkar mest bero på konfigurationen. De hittar nämligen varandra automatiskt om vi pluggar in dem, så det verkar ha att göra med hur de är parkopplade vid leverans.

Huawei Wifi Q2 Pro baksida
Många routrar kombinerar wan- och lan-portar, men inte denna.

Enkel installation

Installationen av dem är superenkel. Du pluggar in huvudroutern, laddar hem Huaweis kontrollapp till telefonen och behöver bara vid ett tillfälle ange ett nytt wifi-lösenord, allt annat sker med automatik. Beroende på hur din telefon hanterar wifi kan du behöva ansluta till routerns ssid manuellt efter installation. Vi slapp det, men det kan variera.

De två extra noderna pluggar vi bara in, och efter ett par minuter ser vi dem som satelliter i systemet och allt fungerar som det ska. Hatten av, så här ska en installation gå till.

Som standard får du bara ett nätverk att välja, och systemet väljer automatiskt om du får 5 GHz och extra hastighet eller 2,4 GHz-uppkoppling och extra räckvidd. Men räckvidden på 5 GHz är även den övertygande bra; vi får hundra gigabit två rum bort så länge väggarna inte är för tjocka. Så täcker du upp ett medelstort hem med systemets tre noder får du snabb täckning i hela huset.

Är det något vi har att klaga på är det att vi inte får med någon bra vägledning för var det är bra att placera ut enheterna. Med powerlinefunktionen blir det dock mindre viktigt att det är stark wifisignal där du placerar dem.

Huawei Wifi Q2 Pro dioder
Statusdioderna nertill ger ett påtagligt sken. Det går att stänga av helt, men inte att justera i ljusstyrka.

Stabilare och mer kontroll direkt

Jämfört med förra paketet ser Huawei ut att ha trimmat prestanda i routern, Vi får snäppet högre maxhastighet vid dataöverföring i samma rum som routern, och stabilare hög hastighet på lite avstånd, speciellt vid uppladdning av data.

Vi får också en ny och förbättrad app sedan senast. Där klagade vi på lite skralt med kontroll, men den har blivit klart bättre på den punkten med mer information om uppkoppling, mer inställningar av routrar och möjlighet att hantera även powelinedelen. Det uppskattar vi.

Vi får snabb överblick över enheter och status, och tillgång till enklare huvudfunktioner, som föräldrakontroll och gästnätverk. Här finns också en dold QoS-funktion. Du kan begränsa hastigheten per enhet, på samma ställe som du får information om hastighet och namn för allt som är anslutet.

Vi kan när vi letar lite hitta information om vilka enheter som är anslutna till vilken nod. Och även få hastighetsinformation mellan noderna och för klienter. Men det är lite bökigt att klicka sig fram till. Du kan också snabbt och enkelt blockera internetåtkomst för enskilda enheter. Osäkert om du kan blockera att de ansluter till nätverket.

Huawei Wifi Q2 Pro app
Mobilappen har blivit mer innehållsrik, men är lite virrigt upplagd för vissa funktioner, och enstaka saker vi förväntar oss saknas.

Vi kan kontrollera dioder på enheterna, göra firmwareuppdateringar, och slå av eller på plc-funktionen. Routern har brandvägg, men någon kontroll för sådant som portvidarebefordring eller tilldelning av statiska ip-adresser får vi inte i appen.

Fortfarande inte komplett app

Föräldrakontrollen är lite märklig, i appen kan vi bara ställa in tillåtna surftider, men inte innehålls- eller url-filter. Det hittar vi däremot om vi går in i routerns webbgränssnitt, som kan nås med ett ip-nummer och samma admin-lösenord som till appen. Att detta inte finns i appen känns märkligt, men det är bra att möjligheten i alla fall finns.

Där hittar vi även mer detaljerad kontroll över wifi- och nätverksinställningar samt de brandväggsfunktioner vi saknade, vpn-klientfunktion, upnp-kontroll och liknande vanliga routerfunktioner. Här får vi också mer detaljerad information om annat. Till exempel mer information om hastighet och kontroll av inställningar för poweline-delen.

Konstigt nog saknas istället en sak här, vi får bättre information om mesh-funktionen i appen, med sådant som indikation om vilka prylar som är anslutna till vilken nod, och möjlighet att kontrollera dess diodljus.

Huawei Wifi Q2 Pro webbgränssnitt
Fler funktioner och inställningar går att komma åt via ett traditionellt webbgränssnitt. Här är det lättare att hitta rätt.

Appen verkar ha en liten och irriterande bugg: den tappar kontakten med systemet om den är passiv ett tag, och ber oss återansluta, men det fungerar inte. Utan appen måste då avslutas och startas om manuellt. Sådana barnsjukdomar borde dock gå lätt för Huawei att fixa med en uppdatering, och de påverkar inte routerns funktion, så det är en kosmetisk detalj.

Bra valOmdöme

Wifi Q2 Pro är en stabil uppgradering av Wifi Q2, och en av de bättre mesh-routrarna i AC1200-klass just nu. Men det är också en av de lite dyrare, och Huawei behöver fortfarande reda ut en del förvirring i gränsnittet. Har du tålamod med det så är det dock ett stabilt system med god räckvidd och smidig installation.

Specifikationer

Produktnamn: Wifi Q2 Pro WS5280 V2
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: Huawei
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200) mu-mimo, bluetooth
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar per enhet: 2 st gigabit lan, 1 st gigabit wan.
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Övrigt: 1 gigabit powerline backhaul
Prestanda, första enhet*: 521 Mbit/s.
Räckvidd per enhet**: 13 meter med wifi. Upp till ca 300 meter med powerline.
Storlek: 11,2 x 7,3 x 18,4 cm.
Rek. pris: 2 690 kronor.
Pris: 2 790 kronor hos Proshop (3-pack)

plus

Goda prestanda.
Stabil backhaul.
Gott om inställningsmöjligheter.
Snabbt och lätt att installera.

minus

Spretigt gränssnitt.
En del funktioner saknas i app.

Betyg 4 av 5