Internet svämmar över av ljud. Via datorn, mobilen eller plattan går det att lyssna på musik, ljudböcker, poddar och mycket annat. Ibland går ljudet att ladda ned så att du kan lyssna när och var du vill, men många tjänster är enbart strömmande. Det betyder att du måste ha en stabil internetuppkoppling för att kunna lyssna, vilket ibland kan vara ett problem.

Om tjänsten bara sänder live måste du dessutom lyssna exakt när programmet sänds, likt gamla tiders radio. Men precis som förr i tiden går det förstås att spela in det vi lyssnar på, och ett av de bästa verktygen är gratisprogrammet Audacity.

Som kassettband

Att spela in ljud på datorn fungerar på samma sätt som i en gammal kassettbandspelare. Du trycker på den röda Record-knappen, och spelar då in det du lyssnar på – i realtid. Pausar du uppspelningen blir det också en paus i inspelningen.

Fördelen jämfört med kassettbanden är att det är lätt att redigera digitalt ljud. Du kan med andra ord klippa ut exakt det du vill spara – och sedan lagra det som en mp3-fil.

Du kan spela in med datorns mikrofon eller en ljudsladd, men i många fall är det smidigare att använda funktionen Wasapi (Windows audio session api) som är inbyggd i Audacity. Den låter dig spela in det ljud som du hör i datorn. Vill du spara musiken, radioprogrammet eller ljudboken är det bara att spela upp och trycka på Record.

Observera att alla datorer inte har stöd för Wasapi och tänk på att upphovsrätten sällan tillåter dig att dela inspelade filer med andra. Vissa tjänster (exempelvis Spotify) har också användarvillkor som förbjuder den här sortens inspelning, även om det är lätt att göra rent tekniskt.

Läs mer: Guide till Audacity