1. Välj rätt version…

För att installera Audacity surfar du till www.audacityteam.org. Klicka på Download, välj Windows och bläddra till länken som slutar med installer. Det är den fullständiga versionen och du som vill spara plats kan i stället välja zip file.


Spela in ljud i Audacity

2. … och installera

Vänsterklicka på länken så öppnas en separat nedladdningssida. Under Download vänsterklickar du på Audacity Windows Installer, laddar hem filen och dubbelklickar för att starta en självförklarande installation. Avsluta med Slutför och öppna Audacity.


Spela in ljud i Audacity

3. Byt enhet

Du ska nu byta inspelningsenhet under Redigera, Inställningar. Klicka på Enheter i vänstermenyn, leta upp Värd och byt till Windows WASAPI. Under Inspelning ändrar du Enhet till den som slutar med loopback. Bekräfta dina val med OK.


Spela in ljud i Audacity

4. Spela in

Starta inspelningen genom att trycka på den stora röda inspelningsknappen. Börja sedan spela upp det ljud du vill spela in från exempelvis en webbradiostation. Du ser nu hur pilen börjar röra sig, och det inspelade ljudet visas som vågor.


Spela in ljud i Audacity

5. Klipp till

Audacity har många redigeringsfunktioner, men den viktigaste är förstås möjligheten att ta bort överflödigt ljud. Det är lika lätt som att radera text i Word. Markera bara det ljud som ska raderas med musen och tryck på Delete-tangenten för att ta bort det.


Spela in ljud i Audacity

6. Spara

För att kunna fortsätta redigera ljudet väljer du Arkiv, Spara projekt. Nu sparas en fil som kan öppnas i Audacity. För att lyssna i andra program klickar du på Arkiv, Exportera, väljer mp3-formatet och sparar filen. Du kan använda de förvalda inställningarna.