Med fler och fler uppkopplade prylar upptäcker många hemanvändare att deras gamla trogna router inte riktigt räcker till för att täcka hela hemmet. Meshroutrar har blivit ett populärt – men dyrt – alternativ för att öka täckningen.

Stortest: 12 smarta wifi-paket som täcker hela huset

Men kanske är mesh inte enda vägen framåt? En grupp forskare ledda av Brigham Young-universitetet i Utah har visat ett helt nytt sätt att utöka räckvidden för wifi utan ny hårdvara, skriver Engadget.

Ett problem för traditionella wifi-nätverk är att det krävs en förhållandevis hög genomströmning för att över huvud taget hålla en anslutning vid liv, minst en megabit per sekund. Men en del prylar, framför allt smarta hem-produkter, behöver egentligen inte så mycket. De kan i teorin klara sig med några få bitar data för att ”pinga” nätverket och då och då lite mer för att skicka ett kommando.

Vad forskarna insåg är att de kan använda brus för att kommunicera. Genom att slå på och av wifi-antennen på en enhet och låta routern läsa av skillnaden i bruset kan enheterna kommunicera med ett slags morse-signal. De kallar sitt nya protokoll on-off noise power communication (onpc).

I experiment gav onpc-protokollet 67 meter längre räckvidd än normalt.