Testad produkt: MSI Prestige 15
Pris: 16 990 kronor hos Prisjakt.

MSI har trots sin huvudsakliga inriktning som tillverkare av komponenter och färdiga datorer för spel alltid haft en sidoverksamhet med mer vanliga datorer för gemene man. Men få av dessa har sålts i Sverige. På senare tid har MSI dock nysatsat på datorer för kreativt skapande. Det började förra året med en liten skara laptops, och har nu utvecklats till tre serier av bärbara datorer, Creator, Prestige och Modern med lite olika vinkling.

Vi testade två av dessa i vintras. De imponerade med bra kombination av prestanda, proffsiga skärmar och bra pris. Men sköna lyxkänslan i till exempel en Macbook Pro saknades. Till hösten har MSI fått ett rejält tillskott nya modeller. Den första vi hittar i svenska butiker heter Prestige 15.

Det är dock inte en dator i Macbook Pro-klass rent prismässigt, utan ett mer överkomligt alternativ för cirka 17 000 kronor. För det får vi dock överraskande bra prestanda och mycket modern teknik. Det är som namnet antyder en 15-tummare, och Prestige-serien, som vi inte testat förr, levererar precis den gedigna känsla som förra årets modeller i Creator-serien saknade.

MSI Prestige 15 stängd
Lyxigt, snyggt och slimmat. Det här ser inte ut som vi är vana vid med datorer från MSI.

Välbyggd och mestadels välplanerad

Den har ett chassi i solid aluminium i snyggt blåsvart ton med glänsande avfasade kanter runtom och kompakt format tack vare tunna skärmkanter. På baksidan och runt skärmfästet hittar vi det enda som fortfarande gör att datorn påminner om en gaming-laptop: tydligt stora kylningshål med synliga kylflänsar inuti.

MSI har valt bort nummerknappsats på sidan för att få bättre plats för vanliga tangentbordet. Det är både väl tilltaget, har god slaghöjd och trevlig respons i knapparna och har mycket tydlig bakbelysning som är ställbar i tre steg. Musplattan under är ovanligt bred, vilket möjligen kan ställa till lite bekymmer då det finns en risk att du kommer åt den med handlederna av misstag, beroende på din arbetsställning. Kvalitet och kontroll i plattan är dock utmärkt.

Infälld i den hittar vi också en fingeravtrycksläsare. Det är vanligt att tillverkare sätter den där, då det är enklare och billigare än att ha separat hål i chassit vid sidan av, men särskilt användarvänligt är det inte. Att datorn har en är dock givetvis fortfarande ett plus i kanten, och den fungerar snabbt och pålitligt.

All ny teknik vi kan begära

På sidorna sitter dubbla thunderbolt 3-portar, som även används för batteriladdning, samt två normalstora usb 3-portar med generation 2-hastighet, det vill säga tio gigabit per sekund, där de flesta usb 3-portar har fem. Du får också hdmi-port, mikro sd-kortläsare, och hörlursplugg, men ingen fast nätverksport. I gengäld får du stöd för nya snabba wifi-standarden 802.11ax, även kallad Wifi 6.

MSI Prestige 15 Thunderbolt 3
MSI Prestige 15 har både Wifi 6 och dubbla thunderbolt 3-portar. Det är på tiden att det blir standard i även mer normalt prissatta laptops som denna.

Det här är andra datorn vi testat som har Intels nya tionde generations Core-processor. Den första var Dell XPS 13 2-i-1 med Core i7-1065G7 byggd på 10 nanometers Ice Lake arkitekturen och fyra kärnor. Här sitter istället Core i7-10710U som är av Comet Lake-typ, med 14-nanometersteknik och sex processorkärnor. Med multitrådning kan den hantera hela tolv processer samtidigt och det går även att pressa en enskild kärna till högre klockfrekvenser kortvarigt.

Det gör att Prestige 15 är lite vassare på just det den är byggd för, olika typer av medieskapande och redigering, där program som Adobe Photoshop och Premiere är bra på att utnyttja dessa egenskaper. En Ice Lake-processor kan vara vassare i vissa lägen trots färre kärnor, speciellt om vi jämför processorerna rakt av. Den har framför allt klart bättre inbyggd Iris Pro-grafik, svalare drift och lägre strömförbrukning.

Halvsnabbt grafikkort och fhd-skärm

Här får vi dock ett Geforce GTX 1650-kort separat, och det slår givetvis Intel-grafiken med hästlängder. Det är ett utmärkt kort för en ”prosumer”-dator som denna. Bra för att snabba upp prestanda rejält i medieprogram, och även ganska bra om du vill koppla av med spel emellanåt.

Den är inte heller överdrivet strömslukande eller värmeutvecklande, så kylningen kan tack vare bra luftflöde och välbalanserad mjukvarukontroll hållas behagligt dämpad, och vi får längre batteritid än väntat både vid högintensivt jobb, och vid försiktig användning med skärmen dämpad.

MSI Prestige 15 finns att få med två olika bildskärmar, en med 1080p-upplösning och srgb-klass på färgomfånget, och en med 4k-panel som ska matcha den större färgskalan Adobe RGB och dessutom vara kalibrerad och certifierad för extra färgkorrekthet. Det är dock bara den enklare av de två som säljs i Sverige i skrivande stund, och det är den vi testat.

MSI Prestige 15 kylning
Rejält med kylningshål utmed baksidan bidrar till tyst drift.

God bildkvalitet, tunt ljud

I bägge fallen får vi god ljusstyrka på ungefär 300 cd/m2 och matt skärmyta med breda betraktningsvinklar. Vi tycker också att färger i testfoton och film ser neutrala ut, och att sådant som hudtoner i foton och gröna nyanser kommer fram bra vilket brukar bara ett gott tecken. Men utan professionell kalibreringsutrustning låter vi det vara osagt hur väl 1080p-modellen lämpar sig för ett fullblodsproffs.

Bakbelysningen har inga synbara ojämnheter, och skärmen producerar jämna gråskaletoningar vilket är ett stort plus. Den har dock ett visst konstant ljusläckage som gör svärtan blekare än optimalt. Men vi har också sett betydligt värre skärmar på den punkten. Den som vill spela spel på den får 60 Hz ur panelen, men inte mer, och svarstider ser ut att vara relativt genomsnittliga.

Datorns inbyggda stereohögtalare levererar klart, rent och detaljerat ljud, men tyvärr utan mer än marginellt med bas. Även fyllighet i mellanregistret hade kunnat vara klart bättre. Högtalarna är på 2 Watt vardera vilket kort och gott blir lite klent.

Med hörlurar inpluggade får vi däremot riktigt bra ljud, så det är inget fel på ljudhårdvaran inuti datorn. Med samma Nahimic-mjukvara som ingår i de flesta (eller kanske numera alla?) MSI-datorer får vi både bra kontroll på ljudbildinställningar och surround för fyra profiler: musik, film, röst och spel.

Smart program optimerar det mesta

Dessa kan sedan snabbt väljas mellan i ett centralt inställningsprogram kallat Creator Center. Här kommer du åt ett flertal olika behändiga inställningar. Till exempel olika prestandalägen som påverkar fläktnivåer och batteritid, möjlighet att kontrollera webbkamera och göra en handfull tangentbordsinställningar.

MSI Creator 15
Bekvämt tangentbord och musplatta, så länge inte den senare kommer ivägen.

Vi kan välja skärmprofiler för spel, film, kontorsjobb, blåljusfilter, neutral srgb och ett ”designer” läge. En del av dessa gillar vi. Designer-profilen, som pressar upp kontrasten, blir snabbt en favorit även för spel och vanligt jobb, medan profilen för kontorsjobb är väldigt märklig med jobbigt kalla färgtoner.

Slutligen har Creator Center ett speciellt ”Creator Mode” som går att slå på. Då optimerar den prestanda för ett urval av medieproduktionsprogram, om du har dem installerade. Det handlar om prioritering av ram-minne, nyttjande av grafikkortet och till och med detaljkontroll över processortrådar. Läget stödjer de flesta stora program, som de från Adobe, Magix och Corel samt Sony Vegas, och även program som Solidworks, 3d Studio Max och Autocad.

Hur effektivt detta är har vi dock svårt att avgöra. Vi kan inte uppmäta eller uppleva någon skillnad med Creator Mode på och av när vi testar med Adobe Premiere Pro. Med datorn följer det också med fyra enklare men användbara Cyberlink-program för film, ljud, och fotoredigering i fullversion.

Sedan får vi också en app som håller drivrutiner och program uppdaterade och en app för supportfunktion. Slutligen också en del saker vi kunde varit utan, som prova på-version av säkerhetspaket från Norton, och Music Maker Jam, och ett par onödiga småspel. De går lätt att ignorera.

Creator Center
Creator Center, där det mesta viktiga lätt kan kontrolleras.

Bra valOmdöme

Det här är en riktigt intressant dator för den som vill ha möjlighet till skaparglädje i ett bekvämt format och dessutom till ett bra pris. Prestige 15 levererar pigga prestanda, en skärm i bra klass, snabb modern anslutning och uppkoppling, och överraskande bra batteritid. Synd bara att vi inte kan få tag på 4k-modellen som ser ut att ha riktig proffsklass på färghanteringen. Men den hade ju också varit flera tusen kronor dyrare.

Specifikationer

Produktnamn: MSI Prestige 15 A10SC-003NE
Testad: Oktober 2019
Tillverkare: MSI
Processor: Intel Core i7-10710U, 1,1 GHz hexa core
Grafik: Nvidia Geforce GTX 1650 Max-Q, 4 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 15,1 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, 2 st usb 3.0 (10 gbps), hdmi, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac/ax (wifi 1-6), bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Batteritid: 2h 35min (hög belastning), 20h 20min (låg belastning)
Ljudnivå: 28-36 bBa
Storlek: 35,7 x 23,4 x 1,6 cm
Vikt: 1,6 kg
Rek. pris: 16 990 kronor
Pris: 16 990 kronor hos Prisjakt

Prestanda

Cinebench R20: 1 484 poäng
Geekbench 5, cpu: 4 264 poäng
Geekbench 5, gpu: 36 651 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 6 955 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 3 806 poäng
Disk, läsning: 836,7 MB/s
Disk, sökning: < 0,1 ms

plus

Mycket prestanda för pengarna.
Välbyggd och bekväm.
Snabb anslutning och uppkoppling.
Behändigt och smart styrprogram.
Bra batteritid.

minus

Svaga högtalare.
En del bloatware.
Kommer 4k-modellen?

Betyg 4 av 5