Internetforumet 8chan blev känt som en extrem version av 4chan, där innehållet på sajten ytterst sällan modererades och det var tillåtet att posta i princip vad som helst. Något som gjorde 8chan till ett populärt tillhåll för några av internets mest kontroversiella element.

Missa inte: OK-emoji klassas som symbol för hat 

Sajten som startade 2013 av Fredrick "Hotwheels" Brennan har kopplats till Gamergate, nynazism, pedofili, rasism, kvinnohat, antisemitism, mobbingkampanjer, swatting, konspirationsteorigrupper som Qanon och flera masskjutningar.

Fredrik Brennan lämnade sajten 2018 och sa då att han tyckte den borde stängas ner. 8chan togs istället över av Jim Watkins och hans son Ron Watkins.

I augusti 2019 använde de misstänkta förövarna vid två masskjutningar i USA sajten för att sprida sina manifest. Efter det drog sig de sista företagen som fortfarande gav sitt finansiella stöd till 8chan, Cloudflare och Tucows, undan och 8chan stängdes ner helt från det ljusa internet.

Läs också: Cloudflare dumpar 8chan efter masskjutningarna i USA

Men nu är sajten tillbaka, fast under ett nytt namn; 8kun.

Bakom sajten ligger återigen Jim och Ron Watkins och gamla användare har uppmanats via Twitter att överföra gamla avdelningar och innehåll från 8chan till 8kun. Bland annat det kontroversiella /pol/ där de misstänkta masskjutarna postade sina manifest.

8chan grundaren Fredrik Brennan har varit kritisk mot nylanseringen av sajten på Twitter och tror inte det nya namnet kommer ändra på dess rykte samt att dess popularitet kommer bero på om konspirationsteoretikerna Qanon återvänder.

På framsidan av den nya sajten finns nu en varning som säger att innehåll som bryter mot amerikansk lag kommer att tas bort från 8kun och att användaren som postat det kommer abannlysas.

Enligt TNW hostas 8kun för stunden av det ryska företaget Vdsina.