För ett antal år sedan lade webbläsarutvecklarna till en ny funktion som gör det möjligt för webbplatser att visa notiser för exempelvis nya artiklar, även när du inte har sajten öppen i någon flik. Det här kräver tillstånd, vilket sajterna (exempelvis PC för Alla) ber om med en liten popup-dialog.

Problemet är att de här dialogerna har blivit så vanliga att få bryr sig om dem, och de allra flesta trycker nej tack. Värre blir det av att nätbedragare av olika slag har börjat lura besökare att godkänna notiser för att sedan spamma dem med reklam för porr och länkar till skadeprogram.

Både Firefox och Chrome kommer därför snart börja dölja de här notisförfrågningarna, rapporterar Bleeping Computer.

Sajten har talar med Mozilla som säger att under en månad visade Firefox 63 1,45 miljarder sådana notisförfrågningar men användarna tackade bara ja 23,66 miljoner gånger. 500 miljoner tackade aktivt nej och resten ignorerade frågan.

Från och med Firefox 72 kommer frågorna döljas bakom en liten pratbubbla till vänster om hänglåset i adressfältet. Chrome 79 kommer visa texten ”aviseringar blockerade” till höger i adressfältet.

Båda webbläsarna har sedan tidigare en inställning för att helt stänga av funktionen, men den nya varianter innebär att den som faktiskt vill ha notiser på ett litet urval webbplatser kan ha det men slipper alla popuper på andra sajter.