Du har säkert sett spionfilmer där någon använder laser för att tjuvlyssna på en konversation, en teknik som uppfanns av Léon Theremin. Men nu har forskare upptäckt ett sätt att använda laser för att göra tvärt om: Att prata i smyg.

Det var japanska säkerhetsforskaren Takeshi Sugawara från Elektrokommunikationsuniversitetet i Tokyo som gjorde upptäckten då han noterade en märklig sak: När han riktade en kraftig laser mot mikrofonen i en Ipad fick det mikrofonen att agera som om den hade hört ett ljud.

Under ett besök visade han upptäckten för Kevin Fu, professor vid Michiganuniversitetet, och tillsammans med en grupp forskare från universitetet utforskade de effekten. Resultaten visade att det går att härma talade röster enbart genom att modulera laserns intensitet, skriver Wired.

Forskarna testade tekniken genom att aktivera röststyrda assistenter i smarta högtalare och mobiler, och fann att de enkelt kunde aktivera smarta hemprodukter och beställa varor och tjänster på avstånd av upp till 75 meters avstånd – genom fönsterrutor.

Eftersom lasern är helt tyst kan en hackare enkelt undgå upptäckt. Forskarna vet fortfarande inte hur tekniken faktiskt fungerar, men professor Paul Horowitz vid Harvarduniversitetet säger till Wired att det exempelvis kan handla om att ljuset hettar upp mikrofonens membran som därmed sväller och agerar som om en ljudvåg hade träffat den.

Forskarna testade tekniken på bland annat Google Home, Amazon Echo, Facebook Portal Mini, Iphone XR och Galaxy S9, men det finns ingen orsak att tro att andra smarta högtalare som Apple Homepod och Sonos One, eller andra mobiler och plattor, är skonade.

Läs mer på forskarnas webbplats lightcommands.com.