Mjukvaru- och säkerhetsföretaget Trend Micro har idag offentliggjort en händelse där en anställd på företaget stulit kunddata och sedan sålt den vidare till cyberkriminella. Något som först rapporterades av Bleeping Computer

Den anställde ska olovligen ha skaffat sig tillgång till Trend Micros kunddatabas och fått tag i nummer för supportärenden såväl som telefonnummer, namn och mejladresser, rapporterar företaget.

Enligt Trend Micro finns inga tecken på att finansiell information eller data från företags- och regeringskunder har läckt ut. Privatkonsumenter är alltså den drabbade målgruppen. Totalt ska mindre än en procent av Trend Micros 12 miljoner kunder ha påverkats, och dessa ska i samtliga fall vara engelsktalande.

Situationen uppdagades först i augusti när Trend Micros kunder rapporterade att de blivit uppringda av personer som påstod sig vara från Trend Micros tekniska support. Telefonsamtal från falska tekniksupportföretag är en populär metod för att ställa till med allsköns elände på offrets dator – i Sverige har vi i flera år plågats av den så kallade "Microsoft-supporten" som ringer och vill ta över våra datorer.

Trend Micro kom då fram till att det handlade om ett internt hot baserat på informationen som bedragarna hade om företagets kunder. En intern utredning startade, som i slutet av oktober hittade den misstänkte förövaren. Personen har nu sagts upp från sitt jobb och anmälts till polisen.

Trend Micro har gått ut med en varning om att de aldrig kommer att ringa upp sina kunder. Om någon gör det, som påstår sig vara från Trend Micro, ska man genast avsluta samtalet.