Som du säkert känner till vimlar det av bluffannonser och påhittade nyhetsartiklar på nätet och tyvärr är det många personer som blir blåsta på sina pengar när de luras att investera i något ”fantastiskt” projekt.

Enligt Brottsförebyggande rådet har 1 182 personer hittills anmält att de utsatts för investeringsbedrägerier under 2019, vilket kan jämföras med 562 personer för hela 2018.

– Det här med annonserna kulminerade för mellan ett halvår och ett år sedan, och det tar alltid ett bra tag innan folk inser att de är lurade, säger Jan Olsson som är kriminalkommissarie på polisens nationella IT-brottscentrum i en kommentar till Dagens Nyheter.

Medan lurendrejarna tidigare riktade in sig på rika personer är det numera den breda massan som är målgruppen. Tyvärr är det nästintill omöjligt att få tillbaka sina pengar, detta då de inte finns kvar på mottagarkontot särskilt länge. Så fort pengarna kommer in på kontot skickas de nämligen vidare till ett annat land och svensk polis har inte rätt att kräva varken pengar eller information från utländska banker.

Finansinspektionens varningslista över företag som erbjuder investeringar utan tillstånd omfattar i skrivande stund 10 169 namn, men med jämna mellanrum läggs nya aktörer till efter tips från allmänheten.