På sistone har det blivit allt vanligare att polis runt om i världen använder sig av släktforskningssajter för att hitta matchande dna-träffar på misstänkta brottslingar.

Metoden är tveksam ur integritetssynpunkt och därför låter flera stora aktörer som Ancestry och 23andMe användarna själva bestämma om deras dna-profiler ska kunna användas av polisen eller ej.

Släktforska med dna: Vi testar 4 populära tjänster

Nu rapporterar emellertid New York Times att en domstol i Florida har gett polisen i Orlando tillstånd att begära ut information om 1,3 miljoner användare på tjänsten Gedmatch, detta oavsett om de gett sitt tillstånd eller ej.

– Det här ändrar reglerna totalt. Företaget hade bestämt sig för att inte dela med sig av informationen och det bryr sig domstolen inte om. Det här signalerar att ingen genetisk information är säker, säger juridikprofessorn Erin Murphy från New York University i en kommentar.

Hittills har amerikansk polis löst ett sjuttiotal fall med hjälp av dna-profiler från släktforskningssajter, däribland mord, våldtäkter och inbrott. Även svensk polis har intresserat sig för metoden, något som har uppmärksammats i flera medier det senaste året.