I somras bytte Toshiba namn till Dynabook. Eller egentligen inte. Toshiba finns kvar och gör ett gäng olika produkter, som datorminnen och butiksutrustning. De lånar också ut sitt kända varumärke till en del andra produkter – ser du en Toshiba-tv är den till exempel gjord av Vestel.

Det är Toshibas pc-del som har knoppats av och blivit ett eget företag, men fortfarande mestadels ägt av Toshiba. Och till skillnad från Vestel så har de alltså anammat ett nytt namn. Orsaken till det är att Dynabook redan är ett jättestort varumärke för laptops i Asien, som de nu vill etablera globalt. Därför tar vi och kollar in en av de första med det nya namnet, Tecra X50-F.

Snyggt yttre och god säkerhet

Den som sett Toshiba-laptops förr känner igen sig. Dynabook fortsätter med samma datorserier som förr, Tecra, Portégé och Satellite, och samma huvudsakliga stil, kvalitetsbyggen i lättmetall, med större företag och organisationer som främsta tänkta kund. Utvalda konfigurationer finns också att köpa för egenföretagare och privatpersoner ute i butik.

Dynabook Tecra X50-F skärmlock
Vore det inte för den nya loggan är det inte mycket som förändrats.

Vi har dock inte testat en 15-tummare från tillverkaren på väldigt länge, de har satsat mest på mindre format de senaste åren. Tecra X50-F har ett lätt men spänstigt chassi i matt, borstad lättmetall, med mörk ytfinish som är bekväm att greppa och skön att vila handlederna på. Ytan har dock också har en tendens att dra till sig finger- och handavtryck som tar lite tid med en putstrasa att gnugga bort. Den har ett stadigt gångjärn för skärmen, och tunna skärmkanter på sidorna.

Upptill har den en centimetertjock kant för att få plats med både en webbkamera med behändigt linsskydd för den paranoide, och en ir-kamera som möjliggör ansiktsigenkänning. Du får också en fingeravtrycksläsare inbyggd i ena hörnet av musplattan, och smartcard-läsare på sidan. Så säkerhetsmässigt är den välutrustad, och givetvis har den också tpm-stöd.

Udda designval

Datorn har ett bakbelyst tangentbord med distinkt svikt i knapparna. Mitt i sitter det också en styrplupp för dig som föredrar att kontrollera musen på det sättet. För att sitta i en 15-tummare är tangentbordet dock ovanligt och onödigt kompakt. Det ser ut som om Toshiba byggt en tangentbordsmodul som de ska kunna stoppa in i laptops av olika storlek.

Men här känns det onödigt trångt, med pilliga små piltangenter, minimala funktionstangenter i ovankant och en del osmart placering av vissa funktionsknappar. Det hade vi accepterat om vi fått något extra för besväret, som sifferknappsats på sidan, men här får vi bara en massa outnyttjat utrymme.

Dynabook Tecra X50-F framifrån
Dynabook Tecra X50-F gör en del saker rätt. Valet av ett extra kompakt tangentbord hör inte till dessa.

Den modell av datorn som är vanligast i svenska butiker heter Tecra X50-F-16K och har en fyrkärnig Intel Core i7 ur åttonde generationen, 16 GB snabba ddr4-minnen och en 512 GB ssd av var som inte verkar vara snabbaste typ. Men den snabbas upp lite extra tack vare 32 GB Optane-minne, så att operativsystemet och enskilda program kan laddas snabbt. Den beter sig som en typisk sådan, med enstaka peakar över 1 GB/s i läshastighet, men för det mesta är det sata-klass på lagringen, runt 650 MB/s.

För det mesta sval, inte alltid tyst

Datorn har inget extra grafikkort utan du får nöja dig med Intels inbyggda UHD Graphics. Vi skulle säga att det är en utmärkt och stabil dator för lättare till tyngre kontorsjobb, men för tyngre applikationer som foto- och filmredigeringsprogram räcker den inte riktigt till. Den går att använda även där, men kan bli lite seg.

För det mesta håller sig datorn utomordentligt tyst, och det är sällan fläktar går igång, men när de väl gör det kan de bli ganska påtagligt väsande. Vi råkar också vid enstaka tillfällen ut för att datorn drar igång kylningen till max, och sedan stannar där, oavsett om den är varm eller inte. Speciellt om vi väcker den ur viloläge. Då kan det behövas en omstart för att lugna ner den. Förhoppningsvis är det en sak som kan fixas med en bios-uppdatering i framtiden, men det är inte heller något stort problem.

Dynabook själva utlovar 17 timmars batteritid med Tecra X50-F. Men det kommer vi inte i närheten av i våra mätningar. Pressar vi processorn med tunga jobb räcker den i ett par timmar, vilket är ungefär förväntat. Men även vid mycket försiktig användning, minimal ljusstyrka på skärmen och arbetsbelastning motsvarande textredigering offline, kommer vi som bäst upp i ungefär 12 timmars användning. Det finns ett speciellt eko-läge, men det verkar mest påverka hur snabbt datorn går ner i viloläge eller stänger av skärmen, och vi mäter kontinuerlig aktiv användning.

Dynabook Tecra X50-F thunderbolt
Dubbla thunderbolt 3-portar uppskattas. Liksom att vi även får stor hdmi.

Snabbt både trådlöst och trådat

Vad som däremot övertygar är kommunikationen, med snabb och stabil wifi, inklusive stöd för Wifi 6 eller 802.11ax. Även med Wifi 5 (802.11ac) får vi övertygande snabb och stabil mottagning, något som annars kan vara lite osäkert med en dator med metallchassi som täcker allt utom just ytorna runt bildskärmen. Fysiska portar är också av modernt slag, framför allt med dubbla thunderbolt 3 där du även ansluter strömadapter.

Datorn ska enligt Dynabook finnas i två versioner, antingen med pekskärm och lite mer normal ljusstyrka, eller utan pekskärm och extra hög ljusstyrka på upp till 470 cd/m2, vilket är rejält för en laptop. Det är den vi hittar i svenska butiker.

I bägge fallen är det annars en rätt så ordinär ips-panel med 1080p-upplösning. Den har bra egenskaper för kontorsjobb och är behaglig att sitta framför under ett långt arbetspass. Men den har inte kontrast eller färgomfång som gör den särskilt imponerande för att varken konsumera eller jobba med media på.

Godkänt ljud, men inte mer

Dess inbyggda högtalare missar också målet lite, med brist på detaljer i diskanten. De är dock trevligt kraftfulla med bra tryck i alla frekvenser. Du får ljudförbättring från DTS, inklusive en equalizer. Det kan behövas, då mellanregister annars dominerar. Ljudet är uppenbart inställt på att förtydliga röster.

Datorn levereras som alla Dynabooks och tidigare Toshibas datorer med Windows 10 Pro, och det är trevligt fritt från onödiga extra program. Vi får ett service- och systemunderhållsprogram som håller sådant som system och drivrutiner uppdaterade, samt ett program med lite extra inställningar, som kontroll över laddningsmöjligheter på usb-portar, tidigare nämna eko-läget och ett par småsaker till.

Dynabook Tecra X50-F

Omdöme

Tecra X50-F är en stabil och välbyggd laptop för kontorsjobbaren som vill ha något lite rejälare med sig än en tunn ultrabook även på resande fot. Den har flera goda egenskaper som stabila prestanda, uppkoppling, men ett par saker håller den från toppbetyg. Märkligt trånga tangentbordet, och en skärm som är alldeles för blek för en del vanliga användningsområden, är dess mest påtagliga minuspunkter. Den är också rätt så dyr, så det gäller att du vet att du uppskattar de positiva egenskaper och funktioner den levererar.

Specifikationer

Produktnamn: Dynabook Tecra X50-F-16K
Testad: November 2019
Tillverkare: Dynabook
Processor: Intel Core i7-8565U, 1,8 GHz quad core
Grafik: Inhel UHD Graphics 620
Minne: 16 GB ddr4 (max 32 GB)
Lagring: 512 GB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2 st thunderbolt 3, 2st usb 3.0, hdmi, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Pro
Övrigt: Ansiktsigenkänning, fingeravtrycksläsare, tpm, smartcard-läsare, linsskydd för webbkamera
Batteritid: 1h 50min (hög belastning), 12h 20min (låg belastning)
Ljudnivå: 0-39 dBa
Storlek: 35,9 × 25 × 1,8 cm
Vikt: 1,47 kg
Pris: 22 190 kr
Garanti: 1 år

Prestanda

Cinebench R20, cpu: 1 205 poäng
Geekbench 5, cpu: 3 499 poäng
Geekbench 5, gpu (OpenCL): 5 989 poäng
Disk, lagring: 673,7 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms

plus

Snygg och välbyggd.
Thunderbolt 3 och Wifi 6.
Bra säkehetsfunktioner.
Ljusstark skärm.

minus

Trångt tangentbord.
Bleka färger och kontrast.
Bitvis högljudd.
Relativt dyr.

Betyg 3 av 5