FRÅGA. Ni borde skriva om Facebooks sponsrade sidor som dyker upp vid vart femte inlägg. Själv har jag anmält sidorna för allt möjligt att jag nu börjar få sidor från andra länder också. Fruktansvärt irriterande, nästan lika illa med Messenger och Instagram, Det är besudlat med reklam...
Krister

SVAR. Du har rätt. Både Facebook och Facebook Messenger har samma upplägg när det gäller reklam. Och precis som du har noterat hjälper det inte att anmäla eller dölja annonserna.

Facebook

När du väljer att dölja en annons från en viss annonsör så väljer du att inte visa den mer, däremot påverkar det (som regel) inte hur många annonser du får.

MARTIN APPEL. "Snälla Facebook, låt mig få betala"

Det är samma sak i andra tjänster. I Windows 10 kan du exempelvis gå till Inställningar, Sekretess, Allmänt och bort alternativet Låt appar använda annonserings-ID. Tar du bort det här kommer reklamen i olika appar bli mindre anpassade till dina intressen, men du får fortfarande lika många annonser.

Förhoppningsvis inser företagen på sikt att det skulle finnas ett intresse bland vissa användare att betala för att slippa de här annonserna. Men där är vi inte ännu när det gäller exempelvis Facebook.