I maj 2019 meddelade Intel att säkerhetsbrister upptäcktes i Intels processor. Intel gav därefter intrycket att problemen var lösta men ny rapportering från The New York Times pekar på att Intel i själva verket vid det tillfället bara hade patchat några av de säkerhetshål som upptäckts.

Sedan dess har företaget gjort ytterligare en säkerhetsuppdatering, men enligt de säkerhetsforskare vid Vrije Universiteit i Amsterdam, som först upptäckte bristerna i september 2018, kvarstår roten till problemet.

Säkerhetsforskarna berättar att de varit tysta i väntan på att Intel skulle lösa problemet men säger att företaget har missbrukat processen. Bland annat ska Intel ha bett dem om mer och mer tid för att lösa problemet, och även velat att forskarna skulle ändra uppgifter i en rapport för att problemet inte skulle bli offentligt känt innan det var löst.

De upptäckta säkerhetsbristerna i processorerna ska kunna användas för att attackera datorer, laptops och moln-tjänster och stjäla känslig data, så som lösenord.

Forskarna har varnat att varianter av buggarna fortfarande kommer dyka upp i framtiden om inte Intel gör om sin design från grunden, istället för att försöka lösa problemen allt eftersom de uppstår. De har nu valt att offentliggöra informationen eftersom de upplever att det just nu utgör en större säkerhetsbrist att allmänheten inte känner till problemet.

Intel medger för The New York Times att både patchen i maj och patchen novemeber inte helt löst problemet, men menar att de kraftigt minskat risken för en attack.

Läs också: Ny säkerhetsbrist upptäckt i samtliga Intel Core-processorer