Webbläsaren Brave, som sedan starten 2016 gjort det till sitt varumärke att skydda sina användares uppgifter online, har nu släppts i en skarp 1.0 version till Windows, Macos, Linux, Android och IOS.

Missa inte: Därför vet sajterna allt om dig - och så skyddar du din integritet online

Bakom Brave syns bland annat Brendan Eich, som skapat programmeringsspråket Javascript och även är en av grundarna bakom Mozilla.

Brave lovar att vara ett snabbt alternativ till sina konkurrenter och kommer med en inbyggd effektiv annonsblockerare, verktyg för att stoppa spårfunktioner online och hög säkerhet i grundinställningarna. Webbläsaren har också ett privat surfläge som kan köras via Tor-nätverket.

En av Braves centrala funktioner är ett belöningssystem som användare såväl som utgivare kan anmäla sig till. I det fallet får användaren se en mindre mängd annonser som notifikationer i ett separat fönster i webbläsaren. Användarna får sedan 70 procent av annonspengarna medan Brave får 30 procent. Pengarna blir i form av Basic Attention Tokens, som är Braves egen kryptovaluta, som användaren sedan kan behålla eller donera till utgivare de tycker om.

Tidigare använde sig funktionen av Bitcoin men Brave blev tvungna att byta när priset gick upp för mycket.

Den som vill kan ladda ner Brave här.