Fejkannonser på Facebook är ingen nyhet, men Mashable rapporterar om ett nytt fenomen: Annonser som stjäl bilder och beskrivningar från projekt på Kickstarter och Indiegogo.

Annonserna lockar med omöjligt låga priser, till exempel 300 kronor för en ssd på 1 terabyte. Kunderna får ingenting eller i några fall en helt annan produkt än den utlovade. En annons var till exempel för en miniprojektor för 350 kronor som egentligen kostar 6 000 kronor. På posten kom en ”Smartphone Projector 2.0” i kartong.

Andra annonser gäller bland annat en mini-grävmaskin, en portabel skärm, och nyligen Halloweenutstyrslar. Gemensamt för samliga är att du skickas vidare till en till synes slumpmässigt genererad webbadress, till exempel ”howwayforsh.site”.

Mashable skriver att flera personer som har lurats av annonserna sedan dess har översvämmats av fler liknande annonser. Det verkar alltså som att de olika annonserna ingår i en gemensam kampanj och att bedragarna utnyttjar Facebooks så kallade pixel, koden som kan följa dig på olika webbplatser och göra dig till mål för utvalda annonser.