Forskare vid säkerhetsfirman Kryptowire har släppt resultatet av en ny undersökning, finansierad av USA:s departement för inrikes säkerhet, som sammanlagt hittat hela 146 sårbarheter i fabriksnya Android-mobiler från 29 olika smartphonetillverkare. Majoriteten av dem med Asien som primär marknad, men i rapporten finns även "storspelare" som Samsung, Asus och Sony.

Du kan se samtliga tillverkare i bilden nedan:

chart Kryptowire
Foto: Kryptowire

Sårbarheterna varierar i allvarlighetsgrad och är i vissa fall direkt ifrågasatta av tillverkarna, rapporterar Wired.

Bland sårbarheterna finns möjligheten att utföra otillåten ljudinspelning och ändra i systeminställningar såväl som inställningar för trådlös uppkoppling. Säkerhetsbristerna uppstår främst i mötet mellan operativsystem och förinstallerade appar från tredjepartstillverkare.

"Ekosystemet involverar hundratals säljare som inte nödvändigtvis samarbetar eller har någon process för kvalitetsgaranti. Eller så har dom det, men i olika grad" säger Kryptowires vd Angelos Stavrou till Wired.

"Och i racet för att skapa billiga mobiler, så tror jag att kvalitén på mjukvaran nedprioriteras och att det sätter användaren i fara", tillägger han.

Samtliga tillverkare i undersökningen ska ha informerats om de upptäckta sårbarheterna.