Testad produkt: Lenovo Yoga Smart Tab 10.1
Pris: 3 493 kronor hos CDON.

Yoga Tab-plattorna från Lenovo är en serie surfplattor med en stil som är direkt igenkännlig. De är inte slimmade och supertunna tablets tänkta att lätt slinka ner i en väska, utan är byggda för att vara maximalt praktiska inom hemmets fyra väggar. Kanterna på tre sidor är lika slimmad som en vanlig surfplatta, men i mitten buktar den sedan ut.

Nya Yoga Smart Tab följer samma stil som föregångarna den har en rund, tjock bas baktill på ena långsidan, och är därmed extra bekvämt greppbar. Cylindern möjliggör också att stadigt utfällbart stöd så att du lätt kan ställa den på bordet för att titta på en film. Du kan till och med fälla ut det 180 grader och hänga upp plattan på en krok på väggen. Fast det blir lite udda, då den då konstant lutar lite utåt i ovankant.

Mycket ljud för en surfplatta

Denna tjockare del har i olika modeller av Yoga Tab utnyttjats för olika saker, som en inbyggd mikro-projektor i Yoga Tablet 2 Pro, eller extra batterikapacitet i den första plattan i serien. I Yoga Tab Smart är det framför allt extra stora högtalare som utrymmet har utnyttjats för.

Lenovo Yoga Smart Tab högtalare
Kraftfulla högtalare på sidorna. Eller halvkraftfulla i alla fall, de är på 2x2 Watt. 

De levererar ett fint, kraftfullt och fylligt stereoljud med bra kontroll och med Dolby Atmos-stöd. Den kan rivalisera en minihögtalare som nya Google Nest Mini, med den extra bonusen att du får bra stereo och helt okej surroundkänsla på armslängds avstånd.

Den har kanske inte samma renhet i ljudet som senaste topplattorna från Samsung och Apple, men de är ju också betydligt dyrare än denna. Det här är övertygande för att komma från en surfplatta i en lite mer sansad prisklass. Yoga Tab Smart har ett rekommenderat pris på 2 999 kronor för en modell med 3 GB ram och 32 GB lagring, eller 3 599 kronor för 4 GB ram och 64 GB lagring. Utöver minnet är de identiska. Vi har testat den dyrare modellen.

Inga topp-prestanda

Yoga Tab Smart kör på Snapdragon 439, en rätt så beskedlig systemkrets som inte direkt ger oss tillräckliga prestanda för spel, ar, eller produktivitetsappar, och en och annan tyngre webbsida får det också att hacka. Det är främst som mediaplatta som den fungerar som allra bäst. Där räcker processor och grafik hela vägen utan problem, och stabilitet, hastighet och räckvidd på wifi likaså.

Plattan har ett inbyggt 7 000 mAh batteri vilket är fullt godkänt för en tiotummare som denna. Den ger oss strax över sju timmar videoströmning i full hd när vi har ljusstyrkan på max. Det lär du ju dock inte behöva för det mesta, så under mer normala omständigheter går det att få ut två till tre timmar till.

Lenovo Yoga Smart Tab
Digital fotoram i viloläge.

Skärmen är en ips-panel på 1920 x 1200 bildpunkter och har god ljusstyrka för inomhusbruk, men för övrigt imponerar den inte så mycket. Den har tydliga skiftningar i kontrast och färgtoner i olika betraktningsvinklar, och svarta ytor ser bara mörka nog ut om du är positionerad precis rakt framför skärmen. Färgomfånget verkar inte heller komma upp i srgb-klass och en del toner ser därför lite platta ut. Något hdr-stöd är det definitivt inte frågan om här.

I rätt ljus och använd på rätt sätt kan den se riktigt bra ut, till exempel i soffan eller i knät på en flygresa, men det är lätt att hitta en situation där den gör oss besvikna. Nu förväntar vi oss inte extremt mycket av en skärm i en lite billigare platta, men vi har sett bättre än så här.

Google Assistent och ny viloskärm

Det som gett Smart Tab sitt namn är att den har fått inbyggd Google Assistent, och skärmen har Googles nya Assistent Ambient Mode, eller viloläge på svenska. Det är en smart skärm som går igång i två olika situationer, när du pluggar in plattan för laddning eller när den är nedsläckt och du fäller upp stödet. I alla fall enligt Lenovos användarinstruktioner. Vi får den bara att aktiveras pålitligt när vi ansluter laddare.

Då får du en interaktiv skärm med snabbåtkomst till eventuella Google Home-kontroller anslutna till ditt konto, mediaspelarkontroll till till exempel Spotify, och Google-assistentens vanliga automatiska notifieringar i stort textformat. Du kan också ställa in skärmen att visa ett bildspel från ett Google Foto-album om du vill, när du inte aktivt använder den.

Lenovo Yoga Smart Tab Ambient Mode
Google Assistents viloläge, medan det fortfaraande gick att få på svenska.

Tyvärr verkar systemet inte riktigt vara moget nog för att fungera på svenska. Vi får inte tillgång till Voice Match, det som gör att du kan hojta ”Ok Google” till den och väcka röstkommandofunktionen, utan vi måste sträcka oss fram och peta till Assistent-ikonen på skärmen för att börja prata. Växlar vi till engelska som standardspråk på plattan fungerar det däremot, och då får vi även möjlighet till naturligare konversationer med följdfrågefunktion i Assistent.

Men var tog den vägen?

Efter att plattan uppdaterat Googles appar, vilket ju Play-butiken uppmanar dig att göra, slutar dessutom Ambient Mode helt att fungera på svenska. Vi får en vanlig låsskärm för Android istället, och alternativen för det nya läget är försvunnet ur inställningsmenyn. Återigen blir det till att byta till engelska som plattans systemspråk.

Då fungerar den alltjämt bra. Ambient-läget är inte lika funktionsrikt som interaktiva skärmen i en Google Nest Hub (eller Google Home Hub som den hette fram tills nyligen), men det är inte heller tanken. Det här är en surfplatta först och främst, så tanken är att du plockar upp den och använder som en sådan om du vill göra något mer avancerat.

Lenovo Yoga Smart Tab bakifrån
Stödet baktill är mindre än i tidigare modeller, men helt klart stadigt nog.

Inte heller som smart högtalare är den lika behändig som en Google Home/Nest Mini. Assistent har en tendens att växla över till aktivt surfplatteläge och fullskärmsappar när den levererar en del svar på kommandon, och i det läget tappar den lyssningsförmågan. Och även när den inte gör det så tar den extra tid på sig att svara på kommandon som ”sänk volymen” (eller ”turn down the volume” eftersom vi tvingas till engelska för full röstkommandofunktion).

Vi hoppas dessa barnsjukdomar med systemet kan lösas snabbt, med mognare svenskt stöd och en del förvirring även runt Ambient Mode i allmänhet utrett. För det är en lovande funktion som kan vara till stor praktisk nytta, om Google får rätsida på den. Men i dagsläget är det inte tillräckligt bra för att vara en orsak att välja Lenovo Yoga Smart Tab.

Omdöme

Lenovo Yoga Smart Tab får klara sig på sina meriter som platta i allmänhet. Och då är den en fullt godkänd om än inte fantastisk enhet. Den har försiktiga prestanda och vi hade hoppats på en bättre skärm, som kunde matcha de goda kvaliteterna i dess högtalare. Men som enklare surf- och mediaplatta i hemmet är den ändå helt okej, och vi gillar Yoga Tab-designen som offrar slimmad portabilitet för ergonomi och praktisk hantering.

Specifikationer

Produktnamn: Lenovo Yoga Smart Tab YT-X70SF
Testad: November 2019
Tillverkare: Lenovo
Systemkrets: Snapdragon 439
Processor: 4st Cortex-A53 1,95 GHz + 4st Cortex-A53 1,45 GHz
Grafik: Adreno 505
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB lagring, plats för micro sd
Bildskärm: 10,1 tum ips, 1920x1200 bildpunkter
Kameror: 8 MP bak, 5 MP fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headsety
Kommunikation: 2g, 3g, 4g, wifi 5, bluetooth 4.2, gps
Operativsystem: Android 9
Övrigt: Utfällbart stöd.
Batteri: 7 000 mAh, 7h 10min strömmad video (wifi, hög ljusstyrka), ca 11h webb och office-jobb (wifi, medelljusstyrka)
Storlek: 24,2 x 16,6 x 0,9-2,4 cm
Vikt: 580 gram
Rek. pris: 3 599 kr på Lenovo.se.
Pris: 3 493 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 8: 100 362 poäng
Geekbench 5: 834 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 443 poäng
Androbench, lagring: 293,5 MB/s

plus

Egonomisk, genomtänkt och välbyggd.
Snyggt och kraftfullt ljud.
Bra pris.
Intressant Assistent-läge…

minus

…som har klara problem med svenska språket.
Måttliga prestanda.
Skärmen inte så bra som vi hoppats.

Betyg 3 av 5