Nya wifi-standarden Wifi 6 ger högre stabilitet, bättre räckvidd och hastighet kan göra det ännu behändigare att klippa kabeln till prylarna där hemma. Och utrullningen av den nya tekniken går snabbt. Wifi 6-routrarna finns och är riktigt bra. Det finns mobiler och allt fler laptops som har Wifi 6, och surfplattorna med det kommer nu också så sakta.

Vill du vara tidigt ute med tekniken även i skrivbordsdatorn är utbudet på lösningar inte lika stort. Enkel adapter på usb som du kan få för Wifi 5 finns inte ännu, utan du måste in och meka i datorn för att ge dig själv bästa wifi-tekniken. Men det kan det vara värt.

I skrivande stund hittar vi två lösningar som kombinerar vanligt pci express-kort med en rejäl extern antenn för bästa mottagning. Det finns också små kort i m.2-format, men de är främst tänkta för att uppgradera en laptop och ansluta till dess befintliga antenner. Kortet vi testat kommer från TP-link och heter Archer TX3000E. Det blir ditt för lite över tusenlappen.

TP-link Archer TX3000E antenn
Antennen står stadigt på ett bord eller på själva datorn.

Extra sladd irriterar

Installation av kortet är lite knepigare än vi först trodde. Så länge du är bekväm med att uppgradera sådant som grafikkort i en stationär pc innebär det dock inga stora svårigheter. Kortet har en så kallad pcie 1x-kontakt och stoppas i en ledig kortplats. Det går bra att stoppa den i en stor x4, x8 eller x16-plats om din dators moderkort inte har en separat 1x-plats. Kortet är behändigt slimmat och tar bara upp en plats på bredden.

Det som ställer till lite problem för oss är att kortet också vill ha en extra anslutning till en intern usb-buss på moderkortet av f_usb-typ med en separat sladd. Det blev en bökig historia att meka ihop, då de enda usb-portarna på kortet satt under grafikkortet, som vi fick montera loss. Sedan räckte knappt sladden fram, det var precis på håret.

Vi hade ett kraftfullt Wifi 5-kort på samma plats i datorn tidigare, och det behövde inget sådant, bara pcie x1-anslutningen. Om detta är för extra kraft eller någon annan orsak framgår inte riktigt. Usb-portar har du för det mesta ett gäng i reserv på moderkortet, men kolla upp det för säkerhets skull innan du köper detta kort.

Snygg och stadig antenn

Med kortet på plats ansluter vi antenndelen på baksidan. Den har en drygt meterlång sladd och kan ställas på skrivbordet eller på en lämplig hylla. Foten är dessutom magnetisk på undersidan, så du kan fästa den extra stadigt uppepå eller på sidan av en datorlåda.

Archer TX3000E bygger på Intels Wifi 6-krets AX200 som stödjer upp till 2x2 mu-mimo, och antenndelen har därför två antennspröt som går att rikta fritt. Förslagsvis ställer du det så att dess bredare långsidor riktas mot routern. Intel AX200 ger dig också Bluetooth 5 i datorn. Det kan ju absolut vara en behändig bonus.

TP-link Archer TX3000E installerad
TP-link Archer TX3000E på plats i vår (pinsamt dammiga) testdator, med extra usb-kabeln på plats.

Drivrutiner kommer på en cdrom-skiva, vilket kan vara ett problem för många datorer nu för tiden som valt att skippa det. Wifi-drivrutinerna på skivan har dessutom en uppenbar bugg, på Wifi 5-nätverk och på 2,4 GHz tappar den med jämna mellanrum kontakten med routern och får återansluta.

Tunga prestanda till slut

Därför rekommenderar vi att du börjar med att ladda hem de två installationspaketen från TP-links webb innan du installerar hårdvaran. Versionerna där har dessutom åtgärdat problemet. Vi får därefter stensäker uppkoppling på alla frekvensband och mot olika routrar.

Bäst går det givetvis mot en Wifi 6-router som kan leverera Wifi 6 och 160 MHz-kanal. Vi testar kortet om vartannat mot två maxade Wifi 6-routrar, Asus ROG Rapture GT-AX11000 och Netgear Nighthawk RAX200 och får stabilt över 800 Mbit/sek i hastighet och minimala svarstider. Och det på ett rums avstånd från routern, med en tunn innervägg emellan. Såvitt vi kan se är det inga påtagliga avbrott eller tapp i prestanda under en veckas intensivt dagligt användande.

Vi har lite mer problem med uppkopplingen och stabiliteten för bluetooth. Den fungerar stabilt på nära håll men har inte den räckvidd som vi brukar vara vana vid i till exempel en mobil eller laptop. Det beror troligen på avsaknad av egen antenn och att den sitter dold inne i en plåtlåda. Windows hantering för parkoppling av sådant som bluetooth-hörlurar är också irriterande omständlig. Men det är inte TP-links fel, utan en punkt Microsoft borde skärpa till sig på.

TP-link Archer TX3000E tillbehör
Har du en mer kompakt dator medföljer det också ett kortare bakstycke för det.

Omdöme

Har du en pcie-plats över i datorn är TP-links kort ett effektivt sätt att byta till trådlöst och få den förberedd för framtidens wifi, samt med bluetooth-funktion som extra bonus om du inte redan hade det. Men räkna med att både installation av hårdvara och mjukvara kan vara lite bökigare än väntat.

Specifikationer

Produktnamn: TP-link Archer TX3000E
Testad: November 2019
Tillverkare: TP-link
Gränssnitt: Pci Express 1x, f_usb
Chipset: Intel AX200
Trådlösa standarder: 802.11ax/ac/n/a på 5 GHz, 802.11ax/n/g/b på 2.4 GHz, bluetooth 5.0/4.2/4.0
Bandbredd (teoretisk): Upp till 2402 Mbit/s på 5 GHz, upp till 574 Mbit/s på 2,4 GHz
Hastighet (uppmätt): 965 Mbit/sek (5m, fri sikt), 801 Mbit/sek (10m + innervägg)
Säkerhet: Stödjer wep, wpa, wpa2, wpa3
Storlek (kort): 9,5 x 12,1 x 2,2 cm
Pris: ca 1 100 kr

plus

Stadiga, höga wifi-prestanda.
Snygg och praktisk antenn.
Bluetooth 5 ingår.

minus

Kan vara bökigt att installera.
Bluetooth inte lika stabilt.

Betyg 4 av 5