Ska du resa utomlands i vinter lär du märka att mobilt internet sällan är lika snabbt som hemma.
En lösning kan vara att skaffa Lite-versioner av dina vanligaste appar.

Här har en del funktioner skalats bort vilket gör dem snabbare. De tar också mindre plats på telefonen och är snålare med batteriet, vilket är bra på resande fot. Det finns många "Lite-appar" och här är några av de mest populära.

Facebook Lite

Snabbare statusuppdateringar 

Skaffar du Facebook Lite kan du exempelvis göra snabbare uppdateringar från stranden – eller hålla koll på vad dina vänner gör och vad som händer hemma. Tyvärr finns appen bara för Android.


Messenger Lite

Chatta blixtsnabbt

Även Facebooks chattprogram Messenger finns i en Lite-version. Oavsett om du vill hålla kontakt med ditt resesällskap eller folk därhemma kan du alltså göra det även med långsamma uppkopplingar.


Skype Lite

Billigare röstsamtal

Att ringa vanliga telefonsamtal på resan kan bli dyrt, och en billigare lösning är Skype. Du ringer då till bråkdelen av kostnaden till många länder. Även Skype finns i en Lite-version som kräver mindre kraft och data. Den finns dock bara för Android.
  • Ladda ned Skype Lite för Android

Twitter Lite

Koll på Trump – och andra

Vill du hålla koll på Trump och andra twittrare kan du göra det med Twitter Lite. Även här pratar vi alltså om en nedbantad app som tyvärr bara finns för Android.


Opera Mini

Nedbantad webbläsare

Även våra mobila webbläsare är krävande och en snålare variant är Opera Mini. Enligt tillverkaren kan den minska dataförbrukningen med 90 procent. Hemligheten är att du surfar via Operas servrar, där sajterna komprimeras. Du behöver alltså hämta mindre information vilket gör surfandet snabbare och snålare. Opera Mini finns tyvärr inte för Iphone/Ipad.