Förr levererades mycket mjukvara på cd-skivor. I dag är chansen att du ens har en cd- eller dvd-läsare i din dator inte så stor, om den är någorlunda modern. Men cd-skivan lever vidare i form av skivavbilder och både Windows, Linux och annat kan hämtas på nätet i denna form.

Iso är det populäraste filformatet för skivavbilder. När du öppnar en skivavbild ser du den som en egen enhet, precis om du hade satt in en skiva i datorn och kan se dess innehåll. Du kan använda skivavbilden på samma sätt som den ursprungliga skivan.

Medan tidigare versioner av Windows behövde programvara från tredje part för denna uppgift, kan Windows 10 hantera iso-filer bara med hjälp av Utforskaren, där en skivavbildningsfil kan monteras med bara några klick.

Skulle du till äventyrs råka äga en cd- eller dvd-brännare kan du faktiskt också bränna avbilden till en riktig skiva.

iso-filer

1. Öppna

Enklaste sättet att öppna en iso-fil är att bara dubbelklicka på den i Utforskaren. Du kan också markera den, klicka på Skivavbildningsverktyg under Hantera-fliken och välja Montera.


Iso-filer

2. Öppna med

Om du har något annat program installerat som öppnar iso-filer som standard, exempelvis Winrar, kan du göra det i Utforskaren ändå. Högerklicka, välj Öppna med och sedan Utforskaren.


Iso-filer

3. Skiva

Oavsett vald metod öppnas avbildningsfilen och det ser ut som om du har en skiva insatt i en optisk enhet. Du kan komma åt alla filer, starta en installation eller vad du nu vill göra.


Iso-filer

4. Mata ut

Precis som med en riktig skiva kan du mata ut den när du är klar. Markera enheten, klicka på Enhetssverktyg under Hantera-fliken och välj Mata ut. Alternativt högerklicka och välj Mata ut.