Adobe Flash, vanligen kallat bara Flash, används för animationer och spel på webben. Flash har funnits länge. Vissa skulle säga att det har funnits längre än det borde ha gjort. Efter tjugo år är det numera väldigt gammalmodigt och utgör dessutom en stor säkerhetsrisk.

Det ersätts allt mer av html5 och Adobe själva har meddelat att det helt kommer att läggas ned till utgången av 2020. Chrome varnar redan sina användare för Flash och råder dem att inaktivera det.

Att ta bort Flash från ett system är inte helt enkelt på egen hand. Men om du vill göra det ger Adobe dig en hjälpande hand.

Den här metoden tar bort Flash om det är installerat och därmed också från webbläsare som använder det, till exempel Firefox. Men den tar inte bort det från Edge eller Google Chrome, eftersom det är integrerat i båda dessa webbläsare.

Men du kan inaktivera det och vi visar även detta. I Chrome upptäcker du förmodligen att det redan är inaktiverat, eftersom detta numera är standard.

Flash

1. Avinstallerare

Ladda ned Adobes avinstallationsprogram på macromedia.com. Stäng alla öppna webbläsare och starta programmet.


Flash

2. Ta bort

Klicka på Avinstallera. Du får en varning om någon webbläsare fortfarande är igång. Stäng den i så fall. Sedan går avinstallationen ganska fort och du meddelas när det är klart.


Flash

3. Chrome

Klicka på de tre prickarna och välj Inställningar. Klicka på Avancerat till vänster och välj Sekretess och säkerhet. Klicka på Inställningar för webbplatsen. Leta reda på Flash, klicka och välj Blockera webbplatser från att köra Flash.


Flash

4. Edge

Klicka på de tre prickarna uppe till höger och välj Inställningar. Klicka på Avancerat till vänster. Ställ reglaget vid Använd Adobe Flash Player i läge Av.