Mediespelaren VLC är känd för sina funktioner och sin förmåga att spela många olika filtyper. Dess gränssnitt är dock ingenting att skriva hem om. Det är ett vanligt, enkelt, ganska tråkigt användargränssnitt som inte bryr sig mycket om formgivning eller användbarhet – och det kan vara direkt besvärligt för vissa funktionshinder.

Om du inte gillar standardanvändargränssnittet kan du ändra det helt med ett så kallat anpassat skal. Det är kanske inte något man förväntar sig, men faktum är att en av programmets funktioner är stöd för skal och det är ingen brist på dem. De flesta skal är gratis och du kan hitta dem online på www.videolan.org.

Valt skal kommer att laddas ned antingen som en vlt-fil eller som ett zip-arkiv med en vlt-fil i den. Ladda ned önskat skal och placera filen i en mapp där du inte kommer att radera den av misstag.

I exemplet använder vi skalet Darkvoodoo – främst för det häftiga namnet och det spännande utseendet.

VLC Media Player

1. Inställningar

Starta VLC och gå till menyn Verktyg. Välj Inställningar på nästa skärm.


VLC Media Player

2. Skal

På den första fliken, kallad Gränssnitt, pricka för Använd anpassat skal. Klicka på Välj och bläddra fram den fil du laddade ned.


VLC Media Player

3. Ändra

Klicka sedan på Spara. Stäng sedan programmet och starta det igen för applicera ändringarna.


VLC Media Player

4. Ingen meny

Mycket snyggare, eller hur? Men många skal saknar menyrad. För att komma åt inställningar med mera måste du då i stället högerklicka.