Många av oss har kvar gamla datorer med Windows XP eller Windows Vista. Att köra dem är osäkert eftersom Microsoft har upphört med säkerhetsuppdateringarna. Den 14 januari 2020 händer samma sak med Windows 7.

Vill du fortsätta använda din gamla dator på ett säkert sätt måste du uppdatera till Windows 10, vilket kostar pengar. Du kan också installera Linux, som är ett gratisalternativ till Windows.

Ett tredje alternativ är att behålla dator intakt och i stället köra Linux från ett usb-minne. Hela datorn ligger då i usb-minnet, och ett program som gör det här möjligt heter Tails.

Tails är Snowdens favorit

Tails är en av visselblåsaren Edward Snowdens favoriter, och det här beror på systemets höga säkerhet.
Eftersom du kör allt via ett usb-minne lämnar du inga spår på datorn. Det finns dessutom inbyggda verktyg för kryptering och när du surfar gör du det via det anonymiserade Tor-nätverket.

Tails är svenskspråkigt, och det är förinstallerat med program som webbläsaren Tor Browser, bildprogrammet Gimp och kontorspaketet Libreoffice. Att använda systemet är ganska okomplicerat, däremot kan det vara krångligare att installera.

Du måste nämligen göra ändringar i datorns startprogram bios/uefi – och hur man gör skiljer sig mellan olika datorer. Att komma igång kan med andra ord vara rätt avancerat, och PC för Allas redaktion har tyvärr inte möjlighet att hjälpa dig om något går fel. Däremot kan du få mycket hjälp via Tails supportsidor på tails.boum.org.

Tänk också på att när du kör Tails kan du inte använda dina vanliga program. Du kommer som regel åt dina filer, men eftersom Tails kör Linux går det inte att köra några Windows-program.

Tails

1. Välj version

Surfa till tails.boum.org och klicka på den gröna knappen Install Tails. Välj det operativsystem du använder under själva installationen – alltså i vårt exempel Windows. Eftersom vi ska installera Tails första gången väljer vi Install from Windows.


Tails

2. Hämta…

Du får nu se en sammanfattning av installationen, och går vidare genom att klicka på Let’s go. Hämta Tails genom att klicka på den gröna Download-knappen. Det enklaste är att välja Direct Download och spara filen på Skrivbordet.


Tails

3. … och verifiera

Vill du öka säkerheten klickar du på Install Tails Verification Extension. Det låter dig installerar ett tillägg till webbläsare som kontrollerar att du installerar rätt version. Du kan hoppa över detta steg genom att klicka på Skip verification.


Tails

4. Installera Etcher

Du måste också installera programmet Etcher, som du behöver för att skapa ett usb-minne som går att starta automatiskt. Klicka på Download Etcher for Windows och spara filen på hårddisken. Stoppa in ett tomt usb-minne i datorn och öppna Etcher. Observera att usb-minnet måste vara minst 8 GB stort.


Tails

5. Skapa usb-minne

Klicka på Select image och välj filen du hämtade i steg 2. Om du inte ser ditt usb-minne klickar du på Change och väljer ett nytt. Tryck på Flash och godkänn installationen, som tömmer hela usb-minnet. När den är klar kan du stänga Etcher.


Tails

6. Starta Tails

Starta om datorn och ändra datorns startordning enligt sidoartikeln nedan. Nu visas en välkomstruta där du kan byta till Svenska under Language & Region. För att komma igång med Tails trycker du på Start Tails och väntar tills gränssnittet visas.


Tips: Så startar du från usb-minnen

För att starta datorn från usb-minnet måste du ändra startordning (boot order) i bios/uefi. Du ska alltså säga åt datorn att inte starta från hårddisken. Det här är tyvärr lite komplicerat, och du gör olika på olika datorer.

I Windows 7 trycker du på en tangent i samband med datorns start. Vilken och hur man gör varierar, så du får konsultera handboken.

Windows 10
I Windows 10 kan du gå via inställningsmenyn för att avgöra hur datorn ska starta. I Windows 7 är det lite mer komplicerat.

I Windows 10 väljer du Start, Inställningar, Uppdatering och säkerhet, Återställning. Gå till Avancerad start, Starta om nu, Använd en enhet och klicka på din usb-enhet. Får problem kan du välja Felsök, Avancerade alternativ, UEFI-inställningar.

Det här kan vara rejält krångligt, men det finns bra hjälp på tails.boum.org/install/win/usb.