När jag var fem år köpte familjen sin första färg-tv. Alla var glada – förutom femårige Martin. Jag satt och surade och ville bara titta på svartvita program, precis som på den gamla tv:n.

Mina kloka föräldrar satte tv:n i svartvitt läge till en början, och skruvade sedan försiktigt upp färgerna. Efter några dagar accepterade även en konservativ femåring de nya färgerna, och kunde efter ett tag till och med uppskatta att ”Fem myror-elefanterna” var rosa och att krokodilen Gena var grön.

Det är lätt att vara konservativ, och att säga att allt var bättre förr. För många av oss är det en naturlig reaktion när det kommer något nytt. Jag kan definitivt känna igen mig i de många läsarmejl jag får när vi skriver om nya versioner av Windows. Så snart det kommer en ny version strömmar det in mejl som förklarar att den tidigare var så mycket bättre.

Så här har det varit så länge jag har jobbat som teknikjournalist. När Windows XP släpptes förklarade många att Windows 95 var mycket bättre. När Windows 7 lanserades var XP plötsligt den bästa versionen, och när Windows 10 kom saknade många Windows 7.

Jag säger givetvis inte att allt har blivit bättre i Windows-världen, och jag har i tidigare krönikor varit starkt kritisk både mot Microsofts hantering av Windows-uppdateringarna och hur företaget behandlar vår personliga integritet. Men det är svårt att komma ifrån att (nästan) varje version av Windows faktiskt har blivit rejält mycket bättre än den tidigare.

LÄS MER: Fixa Windows 7-känsla i din nya dator

Det som framför allt har förbättrats är säkerhetsfunktionerna. Det inbyggda antivirusprogrammet Microsoft Defender når nu toppresultat i testerna från det oberoende labbet AV-Test – och skyddet mot utpressningstrojaner är också välkommet. Även möjligheterna till felsökning är ett lyft – liksom de smarta återställningsfunktionerna som gör det lätt att installera om Windows.

Ytterligare en fördel är integreringen av Onedrive, som gör det lätt att dela filer och inställningar mellan olika datorer.

Själv uppskattar jag också den inbyggda appbutiken Windows Store, som gör det lättare och säkrare att installera och avinstallera program.

Nu går Windows 7 i graven. Den 14 januari upphör Microsoft med all support, vilket innebär att du inte längre får några säkerhetsuppdateringar. Att fortsätta köra Windows 7 blir med andra ord riskabelt.

När Windows 10 lanserades lät Microsoft användarna uppdatera utan kostnad. Det här erbjudandet gällde i ett år, och personligen önskar jag att företaget hade återinfört den fria uppdateringen till Windows 10. Men annars har jag svårt att sörja Windows 7.

Systemet har tio år på nacken, och det har definitivt passerat sista förbrukningsdag. Visst kan det vara en utmaning att byta till Windows 10. Även om systemen i grund och botten är ganska lika finns det en del nyheter man måste lära sig.

I början kan det här vara frustrerande, men Windows 10 är faktiskt bättre än alla tidigare versioner. Visst tar det lite tid att vänja sig – på samma sätt som det kan ta tid att vänja sig vid färg för den som brukade titta på svartvit tv.