FRÅGA. Jag länge velat köpa en ny surfplatta men jag vet inte vad jag ska köpa?

Jag har en Nexus 10 med Android som har blivit väldigt långsam, och jag har en Sony-mobil med Android. Dessutom har jag en Apple TV för att kunna se Com Hem play på tv:n.

Vad ska man köpa? Jag väger mellan en Ipad 2018 eller Huawei Mediapad M5. Några för och nackdelar med Ipad eller Android?
Jorma

SVAR. ”Android eller Ipad?” handlar om tycke och smak. Det finns fördelar med båda systemen, och jag skulle vilja sammanfatta dem så här.

Fördelar med Ipad:
+ Hög säkerhet. En Ipad är hårdare reglerad än en Android-platta, så det gör att risken för virus/skadeprogram etcetera är mindre.
+ Mindre krångel. Eftersom Apple ligger bakom både hårdvaran och mjukvaran så kan de bygga en produkt som sällan krånglar. I Android-världen är "fler kockar" inblandade.
+ Bättre design. Apple är generellt duktiga på att göra snygga produkter med en bra och användarvänlig design.

Fördelar med Android:
+ Lågt pris. Rent generellt ger Android mer för pengarna än Apple-produkter.
+ Mer flexibel. Android-systemet är mindre låst än IOS, som används i Ipad. Det betyder att det är lättare att anpassa det efter sina egna önskemål.
+ Större valfrihet. Det finns ett mycket större utbud plattor och telefoner som kör Android, vilket gör att du kan hitta en produkt som passar dig.

Apple
Att köra samma system på mobilen och surfplattan kan göra livet enklare.

Som regel kan det vara en fördel att ha samma system på mobilen och plattan. Om man (som jag) har en Android-telefon är det smidigt att också ha en Android-platta, eftersom gränssnittet ser likadant ut. Dessutom kan den som har köpt appar till sin Android-telefon också kan använda dem på Android-platta. Byter man till Ipad måste man köpa dem på nytt.

En annan fördel med att använda samma system är ju att du kommer åt samma adressbok, mejl – liksom alla filer som ligger i respektive molntjänst (Google Drive/Icloud).

Det går visserligen bra att exempelvis köra Googles tjänster i sin Ipad, men det är inte lika smidigt. (Samma sak gäller förstås även åt andra hållet).

De senare åren har dock skillnaderna blivit mycket mindre mellan systemen. I princip alla appar och tjänster som man vill ha finns både för Android och Ipad/IOS, och när du väl är inne och tittar på Facebook eller Youtube så spelar det ju ingen större roll om det står Apple eller Huawei på skalet.