Microsoft har nu släppt sin årliga säkerhetsrapport över de vanligaste säkerhetshoten för Windows under det gångna året. ZDNet har grävt i statistiken och tagit fram några av de mest intressanta siffrorna för konsumenter.

Läs också: Hälften av datorerna på europeisk flygplats infekterade med kryptogrävare

På det stora hela har antalet upptäckta fall med gisslanprogram, kryptogrävare och annan skadlig mjukvara gått ned jämfört med både förra och förrförra året. Från 6-7 procent av samtliga Windows-datorer i början av 2017 till 4,15 procent i oktober 2019. Något som Microsoft själva spårar till att allt fler användare gått över till Windows 10.

Enligt datan har kryptogrävarna minskat rejält i popularitet och ransomware tycks nu ha sadlat om från att attackera privatpersoner till att istället försöka ge sig på företag. Cyberkriminella tycks allt mer ha övergivit skadliga program och istället börjat använda sig mer av ddos-attacker och nätfiske, skriver Microsoft.

Enligt Microsoft ska antalet mejl som innehåller nätfiskeförsök ha ökat från 0,2 procent under januari 2018 till 0,6 procent i oktober 2019, medan datamängden som används för ddos-attacker ökat från 75 Gbps i maj till över 200 Gbps i oktober 2019.

Microsoft meddelar också att säkerhetsbrister fortfarande sker på grund av att användare är oförsiktiga. Under 2019 ska tre miljarder användaruppgifter läckt via olika tredjepartstjänster och enligt Microsoft brukar 44 miljoner användare samma lösenord på flera olika tjänster.

Läs också: Tre sätt att felsöka och hitta skadliga program i Windows