Testad produkt: Samsung S27R750Q
Pris: 3 331 kronor hos CDON.

Tidigare i höstas spanade vi in Samsung Space Monitor S32R750U, en stor 4k-kontorsskärm med en unik design som gör att den tar upp ovanligt lite plats. Den skruvas fast i bakkant på ett skrivbord och kan fällas upp så att den är nästan platt mot en vägg, eller lutas fram på sin långa arm vid behov.

Nu kollar vi in dess kusin med samma namn, med modellbeteckning S27R750Q. Den bygger på samma koncept – en design som är lika platt baktill som framtill, med en platt arm som upphängning och en fot som skruvas fast i bakkanten på ett bord.

Praktiskt och prydligt

Det är inte den snyggaste skärmen i världen, med sin rätvinkliga fyrkantiga stil och skrovliga svarta plastytor, men den har en viss brutal charm, tycker vi. Och vissa saker gör den exceptionellt prydligt, som inbyggda kabelrännor i foten som gör att du inte behöver se en enda sladd, varken för bilden eller ström. I alla fall om du håller dig till den medföljande skarvsladden som kombinerar hdmi med ström, och som passar perfekt i kabelkanalen.

Samsung S27R750Q
Så här mycket ur vägen går det att ställa en Space Monitor. Då har du nästan hela skrivbordet fritt till annat.

Skillnaden på denna skärm som den vi testade tidigare är till att börja med att den är lite mindre och lite lättare. Den har 27 tums skärmpanel istället för 32 tum och den väger ett drygt kilo mindre. Av någon anledning gör det en påtaglig skillnad. Den större skärmen upplevde vi som svajig när den var halvvägs nedfälld och behövde fälla ner skärmen så att den vilade på bordet, men här klarar upphängningen av att göra det hela mer stabilt.

Det är också en helt annan typ av skärmpanel, med lägre upplösning på 2 560 x 1 440 istället för 32-tummarens 4k. Det ger den en påtagligt lägre punkttäthet, och risken att du får en pixlig upplevelse ökar. Speciellt eftersom Space Monitor kommer till sin rätt på ett mindre skrivbord där det är snålt med utrymmet, så risken att du sitter lite för nära den nedfällda skärmen är större.

Vässad kontrast och god ljusstyrka

Men skärmen är bättre på två punkter. För det första har den snäppet högre grundkontrast vilket ger lite extra livfullhet i foton och video. Då bägge skärmarna har 100 procent matchning mot srgb och hyfsat bra färgmatchning gör den för det mesta dina bilder rättvisa. Skärmen har inte stöd för hdr-insignal, men enligt Samsung ska den ha 10 bitars färghantering. Och i vissa lägen gör den bra ifrån sig, som i ljusa toningar. Däremot får vi aldrig särskilt fin nyansering av svarta ytor.

Bakbelysningen är trots den jämntjocka skärmpanelen monterad i sidorna så du får ingen lokal dimning. Den har lite ljusläckage från sidorna när vi tittar på mörka bilder, men inget som stör vid vardagligt bruk.

Samsung S27R750Q
"Foten" är ett fäste som spänns fast baktill på skrivbordet.

Ljusstyrkan i skärmen visar sig faktiskt vara högre än Samsungs egna uppgivna 250 cd/m2, nästan upp till 300 cd/m2 på begränsad yta. Det är riktigt bra, men vi rekommenderar ändå att du dämpar ljusstyrkan, då det gör svarta ytor blekgråa om vi maxar på.

Extra bildfrekvens för gamers

Det andra som skiljer den från 32-tummaren är att den har 144 Hz bildfrekvens. När vi testade stora 4k-modellen kommenterade vi just att den inte var idealisk för spel och att 27-tummaren troligen är bättre. Vi hade inte fel. Det här är en kompetent gamingskärm med riktigt låga svarstider för en va-panel, och dessutom stöd för AMD Freesync.

Vi tycker också att bildfrekvens över 60 Hz är värdefullt på andra ställen än i spel – jobb på skrivbordet får en skönt direkt känsla som vi gillar skarpt. I 144 Hz-läge stödjer skärmen dock bara 8 bitars färg. Så du får välja mellan extra många bilder och extra bildkvalitet.

Skärmens inställningar kontrolleras med en meny som är lättnavigerad tack vare ett styrkors på baksidan. Du får dock inte mycket möjlighet att detaljkontrollera skärmen, utan du får nöja dig med några förinställda profiler, enkel färgkontroll och en handfull andra grundläggande reglage.

Samsung S27R750Q
Med skärmen framfälld är det som om den inte har någon fot alls. Snyggt. Men också stelt. Skärmen går inte att flytta eller ens vinkla i sidled, så det gäller att sitta 100 procent rätt framför den.

Få extra funktioner

Skärmen har pip samt pbp-meny (bild-i-bild och bild-vid-bild), så att du kan ha dubbla bildkällor. Då får du lov att plugga in en displayportskärm i den extra mini displayport-utgången baktill, och tyvärr är det inte lika lätt att undvika osnygg kabeldragning med den. Det är i princip den enda funktionen utöver det mest grundläggande som skärmen har. Vi får till exempel ingen usb-hub.

Precis som med större 32-tumsmodellen tycker vi att Samsung gått minste om en möjlighet. Om syftet är att spara utrymme, varför inte bygga in ett par åtminstone halv-hyfsade högtalare? Nu har skärmen varken det eller hörlursuttag. Det faktum att den inte går att vinkla i sidled är även här en påtaglig nackdel.

Samsung S27R750Q
Minimalt med kabeltrassel.

Omdöme

Med ett rekommenderat pris på 4 690 kronor, och ett pris i butiker som kan ligga en bra bit under det, är det en rätt så prisvärd skärm som kombinerar skarp bild med hög bildfrekvens. Det är inte den vassaste gamingskärmen, men en som gör ett bra jobb för den inte alltför kräsne. Space Monitor-designen är dock fortfarande ett koncept med lika många fördelar som nackdelar.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung S27R750Q
Testad: December 2019
Tillverkare: Samsung
Storlek: 27 tum, 16:9 bildförhållande
Upplösning: 2560x1440 bildpunkter
Paneltyp: Va med matt yta
Ljusstyrka: Ca 250 cd/m2
Kontrast: 3000:1
Färgdjup: 10 bitar insignal
Uppdateringsfrekvens: 144 Hz
Svarstid: 4 ms (GtG)
Bildingångar: Hdmi 2.0, mini displayport 1.2
Övrigt: Bordsmonterat stativ
Storlek (uppfälld): 59,7 x 11,5 x 73 cm
Vikt inkl stativ: 5,7 kg
Rek. Pris: 4 690 kr
Pris: 3 331 kronor hos CDON.

plus

Intressant designkoncept.
Bra färg, kontrast och ljusstyrka.
144 Hz.
Användarvänliga menyer.

minus

Fast monterad och stel rörlighet.
Begränsade inställningsmöjligheter.
Få extra funktioner.

Betyg 4 av 5

Samsung S27R750Q Pris vid test: 3331 kr.

Bästa pris just nu: 3371 kr