2019 har varit ett rätt tråkigt teknikår. De flesta lanseringar har handlat om uppdateringar och även om det har släppts många bra produkter har de sällan varit speciellt nytänkande.

Mycket tyder dock på att 2020 blir ett mer spännande teknikår. Ett antal nyheter har redan läckt ut, och här är sju av dem jag ser fram mot mest.

Microsoft Surface Neo. En vikbar dator med dubbla skärmar och ett magnetiskt tangentbord. Ja, Microsofts nya dator Surface Neo skiljer sig från det mesta vi har sett hittills – och den passar även som surfplatta och anteckningsblock.

Lanseringen väntas ske i slutet av nästa år, och även tillverkare som Asus, Dell, HP och Lenovo har liknande produkter på gång. Kanske blir 2020 året då det föds en helt ny sorts datorer.

Windows 10X. Microsoft utvecklar en ny Windows-version för dubbla skärmar. Den har bland annat en modernare Utforskare och en Start-knapp utan levande paneler. Får vi tro läckta Microsoft-dokument finns även planer på att använda den i vanliga datorer, vilket skulle vara den största förändringen sedan Windows 10-lanseringen 2015.

Windows Update. Oavsett vad som händer med Windows 10X kommer en ”vanlig” uppdatering i vår (20H1). Den väntas ge oss användare mer makt över vilka uppdateringar som ska installeras. Det här är en efterlängtad återgång till hur det var i Windows 7.

5g. 2020 lanseras den nya generationens mobilnät i Sverige. I Finland, där jag ofta jobbar, har det redan hänt. Här kan man surfa mobilt utan maxtak i upp till 1 000 Mbit/sek – för cirka 500 kronor i månaden. Men det riktigt intressanta med 5g är inte hastigheten utan att tekniken gör det möjligt att även koppla upp annat än mobiler och datorer.

Vikbara skärmar. Det här året har det presenterats flera mobiler med skärmar som går att vika – och nästa år kan vi välja mellan Huawei Mate X, Samsung Galaxy Fold och Motorola Razr. Precis som alltid har första generationen en galen prislapp och många barnsjukdomar, men snart lär tekniken bli både mogen och tillgänglig för vanligt folk.

E-sim. När Motorola presenterade Razr var det inte den vikbara skärmen som fångade mitt intresse. Jag fastnade för att telefonen bara lanseras med e-sim. Det finns alltså inget fysiskt sim-kort utan bara ett elektroniskt. Många smartklockor använder redan samma teknik, och under 2019 fick alla svenska mobiloperatörer stöd för e-sim. Jag hoppas att Razr och andra sätter fart på utvecklingen – och befriar oss från det föråldrade krånglet med små plastkort för att koppla upp oss.

Microsoft Edge. Den 15 januari släpper Microsoft en ny version av webbläsaren Edge – och det vi har sett av betaversionerna lovar gott. Att den ganska sömniga Google Chrome, som totalt dominerar marknaden, får reell konkurrens tror jag alla vinner på.