Om du någonsin har spelat in en video med din smarta telefon, bara för att sedan upptäcka att den visas i sidled eller upp och ned när du spelar den i datorn, vet du hur frustrerande det kan vara.

Om du använder Windows finns det ett par utmärkta sätt att lösa problemet. Det allra enklaste är att använda knapparna för rotation i Windows Movie Maker om du råkar ha det kvar. Programmet stöds dock inte längre av Microsoft och finns inte med i nya Windows-installationer, så risken är stor att du inte har det.

Vi visar därför hur du kan använda ett externt program för att rotera din film så att den visas korrekt. Det finns förstås många program som kan göra detta, men de flesta är lite krångliga, eftersom de också kan göra en massa annat. Vi använder Free Video Flip and Rotate, som enbart har en enda uppgift.

Du laddar ned programmet på www.dvdvideosoft.com. Länken finns ungefär mitt på sidan.

Free Video Flip and Rotate

1. Öppna

Efter installation, starta programmet. Öppna din film genom att dra den in i huvudfönstret eller genom att välja Add file i File-menyn.


Free Video Flip and Rotate

2. Välj vridning

Du kan spela filmen i programmet om du vill. Använd knapparna nedtill för att välja hur filmen ska roteras (eller flippas, om du vill det).


Free Video Flip and Rotate

3. Konvertera

Om du vill behålla filmens ursprungliga format måste du tyvärr betala för programmets premiumversion. Välj annars önskad konvertering, förslagsvis mp4.


Free Video Flip and Rotate

4. Spara

Klicka på Save. Du får nu chansen att ytterligare specificera filformatet. Klicka sedan på Continue. Filmen spara och du kan sedan se den rättvänd.