Amazon-ägda Ring tillverkar en serie populära uppkopplade övervakningskameror. Tillverkarens produkter har dock dragits med en del säkerhetsproblem. Senast i raden är något som egentligen inte handlar om en brist i själva kameran, men är nog så allvarligt.

Motherboard rapporterar nämligen att hackare har släppt verktyg för att automatisera sökande efter sårbara kameror, så att vem som helst ganska enkelt kan hitta en kamera, logga in och sedan spionera – eller skrämma slag – på ägaren.

Experten: Smarta saker är det nya digitala asbest

Det senare är något som enligt både Motherboard och Gizmodo har blivit hyfsat populärt. Flera drabbade personer har rapporterat till lokala medier i USA hur de har hemsökts av sina Ring-kameror. I ett fall som lokal-tv-stationen WMC i Mississippi berättar om skrämde förövarna en 8-årig flicka genom att spela musik och påstå att de var jultomten.

Motherboard skriver att flera hack har utförts av en grupp hackare som driver podcasten Nulledcast, och har strömmats live på Discord. Förutom Ring ska även ägare av Nest-kameror ha drabbats.

Verktyget som används går igenom mejladresser och lösenord från tidigare läckta databaser i jakt på användare som har återanvänt login-uppgifterna för Ring-kontot. Användare som alltid använder unika lösenord för varje konto drabbas alltså inte i den här intrångsvågen, men Ring har också stöd för tvåfaktorautentisering och för en säkerhetsprodukt är det definitivt något du bör aktivera.