Ring Spotlight Cam Battery: Flexibelt system

Ring

Övervakningssystemet från Ring är det enda i testet som inte har någon basstation, vilket bland annat innebär en sämre batteritid för kamerorna jämfört med konkurrenterna. Ring Spotlight Cam Battery har dock plats för ett extra batteri som man kan investera i om man inte vill byta och ladda så ofta.

Det är också systemet med de överlägset största och tyngsta (402 gram) kamerorna. Installationen skiljer sig också åt från övriga kameror i testet då utformningen av Ring Spotlight Cam Battery gör att den inte kan stå fristående utan måste monteras.

Fästplattan skruvas upp som för övriga kameror och den går visserligen att klicka fast i fästet som Amazon Blink XT2, men måste sedan även spännas åt med en liten skruv. Väl på plats sitter den dock stadigt och är kameran i testet som är svårast för en tjuv att plocka med sig.

Efter som Rings system inte är slutet går det också att komplettera med andra kameror än Spotlight Cam Battery. Exempelvis finns Ring Stick Up Cam Battery (1 300 kronor) som fungerar både ute och inne och även har ett bordsställ för att kunna användas utan väggmontering. Denna modell saknar dock den inbyggda belysning som Spotlight Cam Battery har.

Det ska också sägas att Rings kamera bara har vädertåligheten IP55 (övriga kameror i testet har IP65). I praktiken är skillnaden inte så stor och vi upplevde inga problem under vårt test, men det har förekommit rapporter om att Spotlight Cam Battery har läckt in vatten vid kraftiga skyfall.

Ring
Inomhus i lampljus.
Ring
Inomhus i mörker.
Ring
Inomhus i ljus från kameran.

Godkänd bildkvalitet

Bildkvaliteten för Spotlight Cam Battery är bra vid dagsljus och lampljus, även om den har en tendens att vilja slå över till mörkerseende vid svag belysning utomhus. Den har den bästa bildkvaliteten efter Arlo Ultra och även den näst bästa bildvinkeln med sina 160 grader diagonalt.

Vid mörkerseende däremot är bildkvaliteten riktigt dålig, bara Amazon Blink XT2 är (marginellt) sämre i vårt test. Detta räddas dock av den inbyggda belysningen i Spotlight Cam Battery. När denna slås på blir bildkvaliteten nästan lika bra som i dagsljus/lampljus.

Funktionsmässigt får Spotlight Cam Battery godkänt, även om inställningsmöjligheterna är i snålaste laget. Det går exempelvis bara att välja bland tre förinställda rörelsezoner, det finns ingen smart rörelseigenkänning och videokvaliteten kan inte justeras. Samtidigt har Spotlight Cam Battery finesser som den inbyggda belysningen och en larmsignal i kameran. Och appen är lättanvänd med ett bra gränssnitt.

Ring
Utomhus i dagsljus.
Ring
Utomhus i mörker.
Ring
Utomhus i ljus från kameran.

En smart finess är också att kamerorna kan länkas. På så sätt kan flera kameror aktiveras och börja spela in samtidigt när någon av dem upptäcker en rörelse, vilket ökar chansen att fånga förövare/inkräktare på film. Något annat sätt att aktivera/avaktivera alla kamerorna i systemet på en gång finns dock inte (annat än att snooza notiser för 0,5 – 4 timmar). Detta måste istället göras i inställningarna för respektive kamera.

Någon fri lagring bjuder Ring inte på och någon möjlighet att spara videoklippen lokalt (på exempelvis ett sd-kort) finns inte heller. Kostnaden för ett abonnemang är dock helt okej. 108 kronor i månaden för en månads lagring för upp till 10 kameror är ganska precis vad både Arlo och D-link kostar.

Spotlight Cam Battery kostar också näst mest i testet för två kameror (bara Arlo Ultra är dyrare), men billigare kameror finns som sagt att komplettera systemet med.

Omdöme

Spotlight Cam Battery är en rejäl och lättanvänd kamera med bra bildkvalitet och helt okej abonnemangskostnad. Funktionsmässigt imponerar den inte, men får i alla fall godkänt och inbyggd belysning och larmsignal i kameran är ett plus. Dessutom är systemet flexibelt där det går att välja alternativa kameror till olika platser som ska bevakas.

Specifikationer

Produktnamn: Ring Spotlight Cam Battery
Testad: December 2019.
Tillverkare/kontakt: Ring, ring.com.
Systemkrav: Trådlöst nätverk, smartphone med Android eller IOS.
Max kameraantal: 10+.
App på svenska: Nej.
Webbåtkomst: Ja (bara inspelningar).
Anslutning: Wifi.
Fästanordning: Klickbar.
Vädertålighet: IP55.
Batteri: Laddbart, utbytbart. Plats för två batterier.
Batteritid: Upp till 3 månader.
Vikt: 402 gram.
Upplösning: 1080p (1 920 x 1 080 bildpunkter).
Bildvinkel: Upp till 160 grader diagonalt.
Snabbaktivering sensorer: Ja (Snooze 0,5 – 4 timmar).
Rörelsesensor: Ja.
Rörelsezoner: Ja.
Smart rörelseigenkänning: Nej.
Inbyggd belysning: Ja.
Ljud: Högtalare och mikrofon.
Ljudsensor: Nej.
Larmsignal: Ja, i kameran.
Lagring: Molnlagring.
Fri lagring: -
Abonnemangskostnad per månad: 32 kronor (3 euro) för en kamera och lagring i en månad. 108 kronor (10 euro) för upp till 10 kameror och lagring i en månad.
Tillbehör: Extrabatteri, chime, solpanel.
Övrigt: Svart eller vit. Stöd för Amazon Alexa. Plats för två utbytbara batterier.
Rek. pris: 4 600 kronor (Två kameror).
Kostnad extra kamera: 2 500 kronor (Ring Spotlight Cam Battery), 1 300 kronor (Ring Stick Up Cam Battery).
Pris: 1 790 kronor hos Kjell och Company (enbart kamera)

plus

Bra bildkvalitet.
Flexibelt system med många tillbehör.
Lättanvänd app.
Inbyggd belysning.
Larmsignal.

minus

Dyra kameror.
Stor och klumpig.
Dålig bild vid mörkerseende.
Ingen lokal lagring.
Bara IP55 vädertålighet.
Sämre batteritid.

Betyg 4 av 5

Ring Spotlight Cam Battery Pris vid test: 1790 kr.

Bästa pris just nu: 1999 kr