Det är inte bara lärare och föreläsare som kan ha nytta av ett presentationsprogram. Det här är lika nyttigt för exempelvis studenter som håller föredrag, medarbetare som redovisar ett grupparbete och föreningsaktiva som ansvarar för ett möte.

Under lång tid var Microsoft Powerpoint det givna valet, men numera har det fått tuff konkurrens från Google Presentationer (Google Slides). Det här är en tjänst som är gratis att använda och som körs i molnet. Du måste med andra ord inte installera några program, utan du skapar din presentation i valfri webbläsare.

Grundtanken är att du ska vara uppkopplad på internet när du använder tjänsten, men det finns även ett offline-läge som gör att du kan använda det utan internet.

Du som tidigare har använt Microsoft Powerpoint kommer inte ha några problem att köra Google Presentationer. Upplägget är likadant – och du kan till och med spara och öppna Powerpoint-filer i Googles tjänst.

På samma sätt kan du som använder Powerpoint även ha nytta av tipsen i vår guide, eftersom uppläggen är så lika. Microsoft har dessutom numera en gratis webbversion av Powerpoint, vilket gör skillnaden ännu mindre.

I den här guiden fokuserar vi på hur man använder datorn, men det går även att köra Google Presentationer som en app på mobilen eller surfplattan – och upplägget är likadant.


Kom igång med Google Presentationer

Google Presentationer

1. Skaffa konto

Det enda som krävs för att använda Google Presentationer är ett Google-konto. Har du en Gmail-adress är det här allt som behövs. Saknar du ett Google-konto skaffar du det genom att surfa till accounts.google.com och välja Skapa konto. Nu öppnas en guide där du steg för steg får skapa ditt konto.


Google Presentationer

2. Logga in

Du kan nå Google Presentationer på två sätt. Antingen surfar du till drive.google.com som samlar alla Googles kontorsverktyg, alltså även för ordbehandling (Google Dokument) och kalkylblad (Google Kalkylark). Eftersom vi bara ska ägna oss åt presentationer går vi dock direkt till dess huvudsida under adressen slides.google.com.


Google Presentationer

3. Kolla menyn

Du ser nu en tredelad sida. Överst hittar du menyn för hela Google Drive. Här kan du växla mellan de olika verktygen, söka efter presentationer och andra dokument – och hantera ditt Google-konto.

Under det finns en snabbknapp för att skapa en ny presentation och färdiga mallar som gör det lättare att komma igång.

Alla presentationer som du själv arbetar med samlas på samma sida och genom att högerklicka eller klicka på menyknappen visas olika saker du kan göra med filen.


Google Presentationer

4. Skaffa mobilappen

Vill du även använda Google Presentationer i mobilen eller surfplattan laddar du hem appen genom att söka efter Google Presentationer i Google Play Butik (Android) eller App Store (IOS). Se till att du är inloggad med samma Google-konto på alla enheter.


Google Presentationer

5. Öppna en mall

Du kan skapa din presentation på två olika sätt. Har du aldrig jobbat med presentationer tidigare är det enklaste att använda funktionen Mallgalleri. Här har Google samlat ett antal standardmallar för sådant som användare brukar behöva.

Du ser några exempel direkt på sidan och genom att klicka på Mallgalleri visas fler. När du har hittat en mall som passar dig är det bara att öppna den och ändra på exempeltexterna. Du kan förstås också göra alla ändringar som vi beskriver på nästa sida.

Du kan också skapa en presentation från grunden, och det gör du genom att välja Tom. Nu visas en presentation utan något som helst innehåll, som det blir upp till dig att fylla den.


6. Spara

Undrar du var spara-knappen är? Var lugn! Eftersom Google Presentationer är en molntjänst sparas dokumentet automatiskt hela tiden.Så funkar programmet

Google Presentationer

Google Presentationer skulle kunna liknas vid gamla tiders diabildprojektor, och terminologin är hämtad härifrån.

Längst till vänster visas dina bilder (A). De visas i kronologisk ordning, och du kan byta plats på dem genom att markera och dra dem upp åt eller nedåt.

För att skapa en ny bild trycker du på plusknappen (B) och väljer vilken layout din bild ska använda. Det kan exempelvis vara Rubrik och text eller Bildtext – men det går förstås även att välja Tom.

Du kan högerklicka på en bild för att exempelvis duplicera eller ta bort den. Det går även att ändra layout på bilden.

Den bild som du markerar visas i stort format i mitten av skärmen (C) och det är den här bilden som du kan redigera. Beroende på vilken layout du valde visas olika markeringstexter för exempelvis rubriker och bildtexter (D).

Bilden är det som åhörarna kommer att se, men du kan också skriva in egna anteckningar som bara är synliga för dig själv (E).

Om du vill ändra stil på din presentation använder du något som kallas för Teman (F). Det här ger hela presentationen samma bakgrundsbilder, färger, typsnitt etcetera. Det finns ett antal förvalda, men du kan också välja att importera flera (G).

Du måste förstås inte använda Googles förvalda layout och teman. Med hjälp av verktygsraden och menyerna (H) kan du formge din presentation precis som du vill. Du kan också manuellt ändra bakgrund genom att gå via Bild, Ändra bakgrund.

Om du lägger in många objekt på samma sida kan du bestämma vilken som ska vara längst fram och hur de ska placeras genom att klicka på Ordna.

När du är klar med din presentation kan du visa upp den för andra på en skärm och projektor – eller dela den med andra (I).

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning