I år tog nätverksbranschen ett viktigt kliv i utvecklingen med introduktionen av Wifi 6. Men för de flesta användare kommer Wifi 5 vara det som gäller ett tag till. Ännu kör de flesta nya mobiler och surfplattor på marknaden Wifi 5, och även många nya bärbara datorer. Vill du bara ha bättre wifi för dina befintliga prylar där hemma till ett överkomligt pris är ett Wifi 5-system med mesh inget dumt val.

Netgear har hittills hållit sig till maxade prestandapaket i mellanklass när det gäller meshpaket, men nu har de släppt Orbi RBK13 ett paket med samma AC1200-kapacitet som till exempel Google Wifi eller de prispressade men riktigt bra paketen från mindre tillverkare som Tenda och Iiglo vi sett under åren.

Test av routrar med inbyggt antivirus

Det innebär två frekvensband och 867 GHz på 5 GHz-bandet, där backhaul, det vill säga kommunikationen mellan mesh-enheterna, delar bandbredd med dig som surfar. Det innebär att om ni är många användare som vill strömma och ladda ner samtidigt kan det bli trångt om saligheten. För ett par, tre aktiva användare i taget plus lite uppkopplade smarta hemmet-prylar räcker det gott och väl.

Ny, kompaktare design

Det här är Netgears kompaktaste enheter hittills, och en helt ny design från tillverkaren. Tre platta, fyrkantiga lådor strax över decimetern breda och djupa, med rundade hörn och ett mönster med kylningshål upptill. De är byggda för att stå på ett bord, med gummifötter med bra grepp under, men går tyvärr inte att hänga på väggen. Det är synd, då den platta designen annars hade lämpat sig för det.

Orbi RBK13 storlek
Enheterna är verkligen inte stora.

Systemet består av en huvudrouter och två satelliter. Det är endast routern som har fasta nätverksportar, en för att ansluta till ditt bredband och en som du kan ansluta fast maskinvara till. Det gör att du inte kan använda mesh-systemet som trådlös brygga till till exempel en stationär dator utan wifi i ett annat rum, vilket de flesta mesh-paket möjliggör. Satelliterna är enbart wifi-förlängare.

Det är de dock riktigt bra på. Räckvidden på huvudroutern är utmärkt, och vi kan surfa i hög hastighet ett par rum bort från den utan problem. Så ett paket med tre enheter som detta kan utan problem täcka en medelstor lägenhet, eller en liten villa. Nedladdningshastigheterna är stabilt höga även med en innervägg emellan oss och närmsta nod. Däremot är uppladdningshastigheten begränsad, vi kommer sällan upp i över 100 megabit per sekund hur vi än försöker.

Många steg, men lätt att komma igång

Installation av systemet är okomplicerad, men inte direkt snabb. Vi laddar hem Orbi-appen för Android eller IOS och i den får du alla instruktioner du behöver. Först scannar appen en qr-kod på routern, och sedan ombeds du placera ut och slå på alla tre enheterna och koppla in huvudenheten till internet.

Här blir det lite otydligt i terminologin, eftersom den verkar förutsätta att du har dsl-modem och inte fiber i väggen. Vi får också instruktioner att placera ut satellitenheterna på lagom avstånd med bra mottagning, men ingen fingervisning om vad det innebär – det får vi gissa oss till.

Med hjälp av qr-koden ansluter telefonen till ett temporärt ssid och hittar våra enheter utan problem. Under installationsprocessen behöver vi dock sedan vid två tillfällen manuellt byta wifi i telefonen, något som många andra system låter oss slippa. Annars är det inga konstigheter, mer än att sökning efter enheterna, samt en firmwareuppdatering av alla tre, tar lite extra tid.

Orbi RBK13 baksida
Nätverksport på routern, men inte på extradosorna.

Enkelt med app eller mer med webb

Orbi RBK13 är lite dyrare än flera andra system med samma wifi-kapacitet, men fortfarande billigare än överprissatta Google Wifi. Och det finns ett par saker som kan göra Netgears paket värt en extra slant. Det har ett behändigt gränssnitt med bra övervakning av enheter, noder, trafikmängd och prestanda och ett behändigt gästnätverk med tidsbegränsning.

Det är begränsat med detaljerade nätverks- och wifi-inställningar här, men vill du komma åt dem så har routern även ett traditionellt webbgränssnitt där det mesta sådant går att komma åt. Det går dock inte att dela upp wifi på separata ssid för 2,5 och 5 GHz. Där är du hänvisad till routerns automatiska tilldelning.

Framför allt är det två extrafunktioner som kan locka. Dels funktionsrika föräldrakontrollen Disney Circle. Den kräver en separat app och kontoregistrering, men ger dig sedan snygg och lättanvänd föräldrakontroll med innehållsfilter, blockering av specifika appar och tjänster, aktivitetsövervakning och schemaläggning.

Extra säkerhet som tillval

Den andra funktionen är Armor, Netgears inbyggda antivirus och säkerhetspaket i samarbete med Bitdefender. Det ger routern ett inbyggt skydd mot virus och annan skadlig kod och blockerar skadliga url-er, scannar nätverket efter misstänkt trafik och infekterade enheter. Det ger skydd åt prylar som vanligen inte har eget virusskydd, som nätverkskameror, konsoler och din smart-tv.

Det är en abonnemangstjänst som kostar 700 kronor per år efter en prova på-period på 30 dagar, men i det ingår då Bitdefenders säkerhetsprogram till alla dina mobiler och datorer, och du kan göra säkerhetskontroll på dem direkt från routern.

Orbi app
Orbi-appen är lättnavigerad och har bra funktioner. Dock bara på engelska. I routerns webbgränssnitt får du svenskt språk.

Omdöme

Orbi RBK13 är ett kompetent litet router-paket med bra räckvidd och behändiga funktioner, så länge du inte förväntar dig för mycket av uppladdningshastigheten som verkar ojämn. Vill du utnyttja den fullt ut blir det dock bökigt med extra konton och tjänster, och årskostnad för antivirus. Avsaknaden av fasta nätverksportar är också ett klart minus. 

Specifikation

Produktnamn: Netgear Orbi RBK13 Kit
Testad: December 2019
Tillverkare: Netgear
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac1200), bluetooth
Wifi-optimering: Mimo, beamforming
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz.
Anslutningar (endast huvudenhet): 1 st gigabit lan, 1 st gigabit wan
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps
Övrigt: Inbyggt antivirus (tillval)
Prestanda, första enhet*: 344 Mbit/s ned, 98 Mbit/sek upp
Räckvidd per enhet**: 13 meter
Storlek per enhet: 10,5 x 10,5 x 6,6 cm
Rek. pris: 3 290 kronor
Pris: 2 993 kronor hos Cdon (3-pack)

* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där vi stabilt får mist 100 Mbit/s nerladdning.

plus

Diskreta, kompakta enheter.
God hastighet ned och bra räckvidd.
Lättanvänd app, komplett webbgränssnitt.
Flera bra extrafunktioner.

minus

Tveksam uppladdningshastighet.
Inga ethernetportar på satelliterna.
Något högt pris.

Betyg 4 av 5

Netgear Orbi RBK13 Kit (3-pack) Pris vid test: 2993 kr.

Bästa pris just nu: 2349 kr