Testad tjänst: Nord VPN
Pris vid månadsbetalning: Från 119-141 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: Från 44-66 kronor per månad
Pris vid tvåårsabonnemang: Från 36-58 kronor per månad

Nord VPN, baserat i Panama, har länge tillhört den absoluta toppen bland de vpn-tjänster vi testat. Med ytterligare några förbättringar sedan senast tar man nu klivet upp och kniper förstaplatsen en hårsmån före konkurrenterna.

Där man tyvärr inte har förbättrat sig är när det gäller priserna, som ligger kvar på samma (relativt) höga nivå.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Nord VPN har grymt bra hastigheter, många servrar och länder att koppla upp mot och ger åtkomst till samtliga streamingtjänster vi testat med. Det enda lilla minustecknet är deras abonnemangspriser som är aningen högre än övriga toppkonkurrenters, men det hindrar inte Nord VPN från att knipa förstaplatsen.

Positivt

  • Väldigt snabbt
  • Många betalalternativ
  • Många servrar och länder
  • Åtkomst till samtliga testade streamingtjänster

Negativt

  • Inte lika billigt som toppkonkurrenterna
  • Ingen gratis- eller prova på-variant
De inleder dock med en liten försämring. Abonnemangskostnaderna har gått upp ytterligare ett litet snäpp. Just priserna är också Nord VPN:s enda egentliga svaghet. Inte så att det är en dyr tjänst, i alla fall inte vid längre abonnemang, men konkurrenterna i toppen är aningen billigare.

Vid månadsbetalning kostar exempelvis Nord VPN hela 132 kronor. Väljer du istället ett helårsabonnemang blir månadskostnaden 54 kronor. För att få ned priset ytterligare, till 41 kronor per månad kan du välja ett tvåårsabonnemang. Inte särskilt dyrt, men ändå ett pris som konkurrenterna matchar med råge när det gäller lite längre abonnemang.

Tyvärr finns heller ingen gratis- eller prova på-variant. Det enda man erbjuder är (som de flesta konkurrenterna) en 30 dagars ”pengarna tillbaka-garanti”.

Positivt är dock antalet betalalternativ. Här finns allt från kortbetalning och Paypal till betalning med kryptovalutor.

Många streamingtjänster

Men när väl kostnaderna för abonnemangen är avklarade skiner verkligen Nord VPN. De erbjuder åtkomst till både många länder (60 stycken) och många servrar (5 274) att koppla upp sig emot. Antalet länder är samma som senast, men antalet servrar har ökat något.

Också i våra hastighetstester imponerar Nord VPN stort. Mot svensk server kommer vi upp i hela 164 Mbit/s, mot brittiska får vi 152 Mbit/s och mot amerikanska 148 Mbit/s. Det är alla tre bland de snabbaste resultat vi har fått i våra mätningar och en ökning sedan vi senast testade Nord VPN.

Detta på en 250 Mbit/s-uppkoppling, vilket gör att Nord VPN kommer upp i 66 procent för svenska servrar, 61 procent för brittiska och 59 procent för amerikanska. Riktiga toppresultat!

När det gäller åtkomsten till de vanligaste strömningstjänsterna får vi full pott. Vi kommer åt SVT Play, TV4 Play, svenska Disney Plus, svenska HBO Max, brittiska BBC Iplayer, amerikanska Netflix och amerikanska HBO Max. Nord VPN är den första tjänst vi testat som klarat av detta.

Tack vare detta och de andra små förbättringarna kniper Nord VPN förstaplatsen bland våra testade vpn-tjänster, trots att man inte är billigast.

Specifikationer

M3 rekommenderar

Tjänst: Nord VPN
Testad: Februari 2022
Verksamhetsland: Panama
Kontakt: nordvpn.com
Antal servrar: 5274 servrar i 60 länder
Sajt på svenska: Ja
Program på svenska: Nej
Program till pc: Ja
Program till mac: Ja
Kill switch: Ja
Antal samtidiga enheter: 6
Snitthastighet svensk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 164 Mbit/s (66%)
Snitthastighet brittisk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 152 Mbit/s (61%)
Snitthastighet amerikansk server med 250 Mbit/s-uppkoppling: 148 Mbit/s (59%)
Åtkomst till SVT play: Ja*
Åtkomst till TV4 Play: Ja*
Åtkomst till svenska Disney+: Ja*
Åtkomst till svenska HBO Max: Ja*
Åtkomst till BBC Iplayer: Ja*
Åtkomst till amerikanska Netflix: Ja*
Åtkomst till amerikanska HBO Max: Ja*
Pris vid månadsbetalning: Från 119-141 kronor per månad
Pris vid helårsabonnemang: Från 44-66 kronor per månad
Pris vid tvåårsabonnemang: Från 36-58 kronor per månad

* Netflix och andra streaming-tjänster jobbar aktivt med att blockera tillgång via vpn-tjänster. Att en viss streaming-tjänst fungerade vid testtillfället är ingen garanti för att den fungerar idag.

Betyg: 5 av 5