Virus

Bara ordet sätter skräck i många datoranvändare, och när något krånglar med datorn är det inte ovanligt att ägaren undrar: Har jag fått virus? Virus används ibland som samlingsnamn för alla skadliga program, men när vi ska beskriva de olika varianterna är det som utmärker just ett virus följande: Virus sprider sig automatiskt genom att infektera filer och följa med när dessa kopieras från dator till dator.

Makrovirus

En underkategori till virus är makrovirusen, virus som sprids som källkod i skriptspråk inbäddat i vanliga filer. Vanligast är Microsoft Office-makron, där säkerhetsinställningarna i Word, Excel och Powerpoint tidigare gjorde det hyfsat enkelt att sprida sådana virus.

Mask
E-postmasken Iloveyou spreds 2000.

Maskar

En mask påminner om ett virus men sprider sig över ett nätverk istället för från fil till fil, ofta genom att utnyttja säkerhetsbrister i olika kommunikationsprotokoll. När en mask har infekterat en dator börjar den sprida sig vidare genom att leta efter fler sårbara mål. Några av de mest skadliga skadeprogrammen genom tiderna har varit maskar, till exempel Iloveyou och Mydoom.

Trojansk häst

Trojan
Döpt efter hästen som Odysseus lät bygga för att infiltrera Troja. I datorvärlden handlar det om ett skadeprogram som användaren själv måste installera eller köra, och som därför på olika sätt försöker lura hen att det är användbart. Alternativt kan det gömma sig i ett faktiskt användbart program.

Spionprogram

Skadeprogram som inte förstör för användaren utan istället ligger och samlar in personuppgifter, till exempel lösenord och företagshemligheter. Spionprogram kan sprida sig som virus, maskar eller trojaner. En så kallad keylogger som sparar alla knapptryckningar på tangentbordet är en speciell form av spionprogram.

Wannacry
Utpressningsprogrammet Wannacry orsakade enorm skada.

Utpressningsprogram (ransomware)

Den nyaste formen av skadeprogram har på bara några år blivit en av de mest kostsamma. Ett utpressningsprogram krypterar filerna på datorn så att du inte kommer åt innehållet. Utpressarna utlovar upplåsning i utbyte mot betalning via bitcoin eller andra kryptovalutor.

Botnät
Foto: Tom-b (CC BY-SA 3.0)

Bakdörrar och botnät

En bakdörr är en dold öppning in i en dator så att den kan fjärrstyras. Virus, maskar och trojaner kan göra skada i sig, men de kan också användas för att förvandla en infekterad dator till en del av ett botnät genom att installera en bakdörr.

Annonsprogram
Foto: Murat Gocmen | Matejmo | Getty Images | IDG

Annonsprogram

Adware, eller annonsprogram på svenska, är oönskade program som injicerar reklam i datorn. Oftast handlar det om mer reklam än vanligt i webbläsaren, och du kan drabbas genom att installera ett tillägg som ser ut att vara användbart. Gör ingen annan skada än att irritera dig.