Asus Pro Art PA329C: Påkostad och mångsidig

Pro Art-serien är som namnet antyder riktade till proffsanvändare, men de finns i lite olika prisklasser. Den vi tagit in för test här heter PA329C. Den är visserligen dyrast i testet, men inte orimligt kostsam för en hemmaanvändare som vill ha lite extra kvalitet, och det finns betydligt dyrare Pro Art-skärmar.

Designen är lite kantig och inte direkt diskret. Den har relativt tjocka skärmkanter och guldglänsande detaljer som drar blickarna till sig. Baktill sitter en fyrkantig box med stora kylgaller upptill som innehåller den mesta av elektroniken. Att montera skärmen är en barnlek, inga verktyg behövs, foten är färdigmonterad och skärmen hakas lätt på den.

För en så här dyr skärm förväntar vi oss rörlighet i alla led, och det får vi också. Den är höj- och sänkbar, kan tiltas bakåt – om än inte så mycket – och vridas i sidled. Vridning i sidled går dock segt, och för det mesta glider foten med istället. Den har helt enkelt inte ett stadigt grepp mot bordsytan. Skärmen har även pivot-funktion, det vill säga möjlighet att vrida skärmen 90 grader medsols och ställa på högkant.

Asus ProArt PA329C

Extra många bildingångar

Skärmen har riktigt gott om bildingångar: tredubbla hdmi, displayport och usb-c-bild in. Usb-c-porten driver också en usb-hubb med fem usb 3.0-portar, varav tre sitter behändigt tillgängliga på sidan. Den har också hörlursuttag och inbyggda högtalare, som faktiskt låter godkänt. De är allt annat än kraftfulla, men kvaliteten på inbyggda högtalare i skärmar brukar vara usel. De här duger om du inte har för höga krav. Hörlursuttaget sitter dock irriterande svårtillgängligt.

Skärmen ger riktigt fin bildkvalitet, med klockrena betraktningsvinklar, stort färgomfång som matchar srgb, Adobe RGB och ligger nära dci-p3, samt har god färgkorrekthet, så den lämpar sig för flera olika typer av kreativt jobb. Bilder har rejäl stuns med bred färgpalett aktiverad, och ser neutralt naturliga ut i mer begränsat srgb-läge.

Det är jämn ljusstyrka över skärmen och minimalt med ljusläckage från sidorna. Det går även att aktivera viss lokal dimning av bakbelysningen. Det är sidomonterad led, så det blir inte så hög precision på det, men kan hjälpa till att öka dynamiken i till exempel en film. Det här är enda skärmen i testet med hdr-stöd i form av Vesa HDR600, och den har en äkta 10-bitars panel.

Asus ProArt PA329C

Smidigt gränssnitt

Skärmens inställningsmeny styrs enkelt med ett fyrvägs styrkors på baksidan, och du har också ett gäng snabbknappar till en urval av inställningarna och kan växla snabbt mellan färgprofiler som srgb, dci-p3 och egendefinierade profiler.

Allt du kan tänkas behöva går att finjustera och skärmen har funktioner som bild-i-bild och bild-vid-bild med upp till fyra bildkällor samtidigt. Vi hade dock uppskattat ett styrprogram för alltsammans till datorn som en del konkurrerande skärmar har. Den enda mjukvara som finns att ladda hem är ett bildkalibreringsprogram.

PC för Alla Bäst i testOmdöme

Det här är både testets mest mångsidiga skärm och den som erbjuder bästa bildkvaliteten. Inbyggda högtalare som inte är rent skräp är också ett plus. Högt pris, kantig design och avsaknad av hjälpsam programvara till trots känns den som en vinnare.

Specifikationer

Produktnamn: Asus ProArt PA329C
Testad: December 2019
Tillverkare: Asus
Storlek: 32 tum
Rörlighet: Höj-sänkbar, pivot, tilt, sidled
Upplösning: 4k, 3840x2160 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Ljusstyrka: 600 cd/m2
Kontrast: 1 000:1
Färgdjup: 10 bitar
Hdr: VesaHDR600, HDR10
Uppdateringsfrekvens: 76 Hz
Svarstid (GtG): 5 ms
Bildingångar: Displayport 1.2, 3st hdmi 2.0, usb c
Övrigt: Hörlur, 5 portar usb 3.0-hub, stereohögtalare
Storlek: 73,2 x 24 x 48,6-62,3 cm
Vikt inkl fot: 12,5 kg
Effektförbrukning: 56 W
Rek. Pris: 14 990 kr
Aktuellt pris: 13 740 kr hos Proshop

plus

Högklassig bild.
Hdr-stöd.
Inbyggt ljud med godkänd kvalitet.
Lättnavigerade menyer.

minus

Något kantig design.
Relativt dyr.

Betyg: 5 av 5