Dell Ultrasharp U3219Q: Snygg, trygg skärm som inte överraskar

Dell Ultrasharp U3219Q är en rätt så proffsig skärm på vissa punkter, men ligger efter Asus Pro Art PA329C på ett par andra. Men så kostar den också ett par tusen kronor mindre, och bjuder fortfarande på överlag god kvalitet. Och kanske framför allt en tilltalande design.

Den har tunna skärmkanter, en tunn plastram runtom och ett välvt bakstycke i metallgrå plast, med fot i samma stil. Skärmen är rörlig i alla led, rejält höjbar med hela 14 centimeter, och pivot-funktion åt två håll. Det är dock lite pilligt att få den horisontell, då det inte finns något neutralt mittenläge som den naturligt snäpper tillbaka till. Den är exemplariskt lätt att montera utan verktyg, och dessutom är skärmdelen extra lätt, vilket gör processen smidig.

Bildingångar ger bra variation med hdmi, displayport och usb-c, men du får bara en av vardera. Skärmen har också en fyra portars usb 3.0-hubb, men med separat usb-ingång istället för via usb-c. Två usb-portar sitter på en sidopanel. Där hade vi gärna sett hörlursuttaget också, men det sitter svårtillgängligt mitt baktill. Inbyggda högtalare får du klara dig utan.

Dell Ultrasharp U3219Q

Behändigt med extra program

Fyra knappar på undersidan ger tillgång till en fungerande och redigt upplagd inställningsmeny. Men detta sätt att navigera är alltid bökigt att använda och vi klickar konstant fel. Lyckligtvis får vi snabbmenyer för att växla mellan bildkällor och bildprofiler.

Det finns ett behändigt program att ladda hem till datorn som du kan göra de flesta bildinställningar i istället. Det ger dig också möjlighet att dela in skrivbordet i zoner som gör det lätt att arrangera fönster.

Skärmen har en handfull fördefinierade färgprofiler, ett med blåljusfilter och ett som verkar vara anpassad för varmare inomhusljus, men vi hittar inga detaljer om exakt vad det innebär. Ett spel- och ett filmläge är mer tydliga. Det första minimerar svarstider, det andra väljer färgprofil så nära filmstandard som möjligt och med ljus och kontrast anpassat för nersläckt rum.

Dell Ultrasharp U3219Q

Enklare dynamik, men fin färg

Skärmpanelen stödjer åtta bitar per kanal men ska hantera 10 bitars bild med så kallad frekvensinterpolering. Vi får dock inte Windows att acceptera den som hdr-monitor. Den har ett läge kallat "Smart HDR", men det är inte riktig hdr utan ökad dynamik med aktiv dimning av bakbelysningen i hela skärmen.

Färgomfång är bra men inte fantastiskt, med 99 procent matchning mot srgb, och 95 procent mot dci-p3, och färgkorrektheten inom dessa går inte att klaga på. Det passar för mediavisning men kan vara för lite för ambitiös fotoredigering. Ljusfördelningen i skärmen är jämn, och med 400 cd/m2 är ljusstyrkan hög. Vi rekommenderar att den är nedställd till hälften. Det är bra nog inomhus och då slipper du ljusläckage från bakbelysningen i underkant.

Omdöme

Ultrasharp U3219Q är snygg att ställa på skrivbordet, levererar god ergonomi, god bildkvalitet om än inte bäst i klassen, och behändig användarvänlighet med smart styrprogram i datorn. Den är godkänd på de flesta punkter, men överraskar inte heller positivt.

Specifikationer

Produktnamn: Dell Ultrasharp U3219Q
Testad: December 2019
Tillverkare: Dell
Storlek: 32 tum
Rörlighet: Höj-sänkbar, pivot, tilt, sidled
Upplösning: 4k, 3840x2160 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Ljusstyrka: 400 cd/m2
Kontrast: 1 300:1
Färgdjup: 8 bitar+FRC
Hdr: Nej
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid (GtG): 5 ms
Bildingångar: Displayport 1.2, hdmi 2.0, usb c
Övrigt: Hörlur, 4 portar usb 3.0-hub
Storlek: 71,3 x 22 x 47-61,5 cm
Vikt inkl fot: 5,8 kg
Effektförbrukning: 46 Watt
Rek. Pris: 13 639 kr
Aktuellt pris: 9 130 kr hos ComputerSalg

plus

Elegant design.
Lite extra rörlig upphängning.
Smart hjälpprogram.

minus

Inte riktigt färg i proffsklass.
Bökiga inställningsmenyer.
Rätt så få bildingångar.

Betyg: 4 av 5