HP Z43: Stor men stel skärm

HP har två aktuella 4k-skärmar i de storleksklasser vi testar här, med de korta namnen Z32 och Z43. Det är såvitt vi kan se exakt samma skärm, fast i olika storlekar. De har också på ett ungefär samma pris, strax under 10 000 kronor. Därför har vi valt att spana in den större av de två, Z43 med bildstorlek på just 43 tum.

Den här skärmen är inte likaflexibel som de från Asus, Lenovo och Dell. Pivot och höjbar skärm får vi klara oss utan, men den svänger i sidled och går att tilta bakåt, men inte så mycket. Egentligen är skärmen lätt att montera, men storleken och en kantig stil gör att vi får vara extra försiktiga när vi hakar fast skärmen i foten.

Skärmen har en spartansk design med matta ytor, räta vinklar och inga utstickande detaljer, men med tjocka skärmkanter. Den har en riktigt snygg fot som ser väldigt smal ut, bara två metallskenor som sticker upp, men skärmen står stadigt utan svaj. Och snyggt ser det ut.

HP Z43

Bra ibland, begränsad ibland

Det här är en skärm som främst är tänkt för kontor, till exempel för bra överblick över massor av dokument, eller för att visa diagram och presentationer snyggt utan projektor. Det är god vardagskvalitet på färgåtergivningen, men inte bättre än så. Vi upplever en viss bandning i gröna toningar, men annars verkar färgåtergivningen jämn. Enstaka färgtoner kan också ge en vag flimmereffekt om de täcker stora ytor.

Färgomfånget ligger strax under srgb-standarden. Det blir snyggt att visa en film, men vill du jobba med kreativ media, foton eller likande är det nog inte skärmen för dig. Likaså om du vill spela spel – den har ovanligt långa svarstider.

Den har dock utmärkt jämn bakbelysning och inget märkbart ljusläckage i sidorna. Det är ett klart plus just för sådant som kontorsjobb, så att till exempel en presentation med vit bakgrund inte ser osnyggt flammig ut i kanterna.

HP Z43

Tredubbel displayport

Skärmen har dubbla displayportingångar, en vanlig stor och en i det alltmer ovanliga mini-formatet. Egentligen har den tre, då den även har usb-c-bildingång. Och slutligen också en hdmi-port. Så du kan plugga in det mesta i den utan adaptrar. Du får också ett hörlursuttag, som så ofta opraktiskt placerat bland bildingångarna, samt en fyra portars usb 3.0-hub med två portar behändigt placerade på sidan. En av dessa är av typ c.

HP S43 har snyggt designade inställningsmenyer, men det hjälper inte upp det faktum att de är bökiga att navigera, med ologiskt placerade styrknappar och bakvänd logik som vi konstant stegar oss fel i. Därför är det nästan bra att inställningsmöjligheterna är relativt begränsade. Vi finner sällan någon orsak att gå ifrån standardinställningarna, som fungerar till det mesta. Förutom möjligen att justera ljusstyrka. Det är lyckligtvis en av de saker det finns lite snabbare genväg till.

Omdöme

Visst är det roligt med en jätteskärm, och allt är elegant och välbyggt. Men på ett vanligt skrivbord tillför den ingenting, och tyvärr har HP Z43 inga extra egenskaper som gör att den höjer sig i konkurrensen. Extra jobbiga inställningsmenyer hjälper inte heller.

Specifikationer

Produktnamn: HP Z43
Testad: December 2019
Tillverkare: HP
Storlek: 42,5 tum
Rörlighet: Tilt, sidled
Upplösning: 4k, 3840x2160 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Ljusstyrka: 350 cd/m2
Kontrast: 1 000:1
Färgdjup: 8 bitar
Hdr: Nej
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid (GtG): 8 ms
Bildingångar: 2st displayport 1.2, hdmi 2.0, usb-c
Övrigt: Hörlur, 4 portar usb 3.0-hub
Storlek: 97 x 23,9 x 61,8 cm
Vikt inkl fot: 17 kg
Effektförbrukning: 95 W
Rek. Pris: 9 999kr
Aktuellt pris: 9 158 kr på ComputerSalg

plus

Stilrent avskalad design.
Extra stor bildyta.
Jämnt ljus.

minus

Inte så stort färgomfång.
Måttlig rörlighet.
Jobbiga menyer.

Betyg: 3 av 5